"Južni vetar 2" u trci za Zlatnu arenu 1Foto: imdb

Nastavak akcionog trilera našeg reditelja Miloša Avramovića jedini srpski film koji će biti prikazan u glavnom takmičarskom programu u okviru međunarodne selekcije

Najstariji i najvažniji filmski događaj u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji, Pula film festival, 68. put svečano će podići svoju zastavu 17. jula, projekcijom debitantskog ostvarenja „Murina“ rediteljke Antoanete Alamat Kusijanović.

Ova porodična drama doživela je svetsku premijeru na ovogodišnjem Kanu, a jednu od glavnih uloga pored Leona Lučeva i mlade Gracije Filipović igra i trenutno jedna od vodećih danskih glumica, poreklom Beograđanka Danica Ćurčić.

Do 24. jula u dve glavne takmičarske selekcije, Hrvatski program i Međunarodni program, Pulski festival će prikazati 21 ostvarenje koje je u trci za ovogodišnju Zlatnu arenu.

Jedini naš predstavnik u ovom takmičenju je „Južni vetar 2 – Ubrzanje“, nastavak akcionog trilera našeg reditelja Miloša Avramovića, čija je svetska premijera zakazana 19. jula u Areni.

Prvi Avramovićev film iz serijala o narko-bosu Petru Marašu, koga igra Miloš Biković, 2018. bio je apsolutni hit u našim bioskopima i dobio je brojne nagrade, a u nastavku ove krimi drame glavne uloge igraju: Predrag Miki Manojlović, Jovana Stojiljković, Luka Grbić, Zahari Baharov, Miodrag Radonjić, Anastasia Everali.

„Južni vetar 2 – Ubrzanje“ snimljen je kao manjinska koprodukcija sa Hrvatskom.

U istoj selekciji u trci za Zlatnu arenu biće prikazano još 14 filmova, među kojima su ostvarenja koja su dobila visoke nagrade na svetskim festivalima – „Baksuzi kres ili luda pronografija“, angažovana komedija poznatog rumunskog reditelja Radua Žudea ovenčana Zlatnim medvedom na ovogodišnjem Berlinalu, komedija „U limbu“ britanskog reditelja Bena Šeroka, nagrađena na festivalima u San Sebastijanu, Kairu, nominovana za nagradu BAFTA…

Tu su i ostvarenja „Ne mrzi“ Maura Mancinija, nagrađen u Veneciji 2020. kao najbolji italijanski film, drama „Nigde posebno“ italijanskog reditelja Uberta Pazolinija, koji živi i radi u Britaniji, nagrađena u Veneciji, Varšavi i Valjadolidu, romantična komedija „Društvene igre“ finske rediteljke Eni Tivonimi…

U okviru Hrvatskog programa drugog dana festivala svetsku premijeru će imati novi film Branka Šmita, drama „A bili smo vam dobri nekada“, s Reneom Bitorajcem u glavnoj ulozi. Film prati ideju nekolicine branitelja o izgradnji Muzeja domovinske zahvalnosti u staroj zgradi Paromlina u centru Zagreba, ali se stvari zapliću, izgradnja muzeja se zaustavlja, a branitelji zauzimaju Paromlin…

Pred festivalskom publikom premijerno će biti i film „Plavi cvet“ Zrinka Ogreste, nastao po pozorišnom hitu „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ Ivora Martinića, nezavisna arthouse drama „Menhetenska odiseja“ reditelja Marija Vrbančića (u potpunosti snimljena bez podrške državnih fondova), u kojoj jednu od glavnih uloga igra Mladen Vujčić.

U trci za Zlatnu arenu u ovoj selekciji su i porodična drama „Zora“ Dalibora Matanića, hrvatsko-italijanska koprodukcija u kojoj pored Tihane Lazović i Krešimira Mikića igra i Boris Isaković, akciona komedija „Po tamburi“ Stanislava Tomića u kojoj će publika u Areni gledati i našeg Nikolu Koja.

Ovogodišnjem žiriju predsedavaće poljski oskarovac Pavel Pavlikovski, a kako je najavila direktorka Pulskog festivala Gordana Restović, filmovi će se prikazivati na četiri lokacije (sa izložbama i ostalim popratnim programima 68. festival će „zauzeti“ čak 13 lokacija), a za ulazak u Arenu neće biti potrebne kovid putovnice. Broj gledalaca je ograničen na 1500 mesta uz poštovanje epidemioloških mera.

„Pad Italije“, „Otac na službenom putu“…

Program Filmski klasici donosi sedam izuzetnih ostvarenja, a podsetiće i na remek-dela „Pad Italije“, film sa kojim je pre 40 godina reditelj Lordan Zafranović osvojio Veliku Zlatnu arenu u Puli, „Otac na službenom putu“, koji je 1985. Emiru Kusturici doneo kansku Zlatnu palmu. Ovim filmom Pulski festival odaće počast i nedavno preminulim glumačkim velikanima, Miri Furlan i Mustafi Nadareviću. Pred publikom će biti i ostvarenja „Putovanje“ i „Ne naginji se van“, nedavno preminulog hrvatskog reditelja Bogdana Žižića, „Grad boli“ Maria Bonarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari