"Kafanska izložba" karikatura Vladimira Stevovića Beluge u kragujevačkoj „Staroj Srbiji” 1Foto: Z. S. M.

 

U ambijentu kakav baš dolikuje i prirodno „leži” njegovim radovima kultnoj kragujevačkoj kafani „Stara Srbija” sinoć je otvorena izložba karikatura i promovisana knjiga „Belo na crno – 50 godina bez reči”, autora Vladimira Stevovića Beluge.

Stevović je za „kafansku postavku” odabrao stotinak svojih radova i crteža a ispred izdavačke kuće „Koraci” koja je objavila njegovu knjigu obratio se pisac Mirko Demić, urednik izdanja.

Po njegovim rečima, bilo je pravo zadovoljstvo sarađivati sa Belugom i uređivati njegovu knjigu izabranih karikatura.

– Koji urednik ne voli da uređuje knjigu bez reči, duhovit je bio Demić.

Takođe, on je podsetio da izdavačka kuća „Koraci” iz Kragujevca se ozbiljno bavi ovdašnjim autorima i sem Stevovićeve knjige podsetio i na nedavno objavljenu monografiju drugog kragujevačkog autora Milivoja Obrenovića Lije, koji je prerano preminuo od korone.

Demić je zvanično otvorio postavku koja, po njemu, predstavlja „sažetak onoga što je Beluga uradio u svojoj crtačkoj karijeri”, a Živomir Žika Ranković je nadahnuto pročitao stihove iz pesme Zorana Petrovića „Druzi o Beluzi” posvećene Stevoviću.

Za ove decenije rada Stevović Beluga, nije se bavio potretnom i političkom karikaturom. Radi, kako sam kaže za Danas, životne crteže – šarene kao život sam a teme su mu životinje, sport, večiti žensko-muški odnosi…

Karikature radi i crno bele i u boji ali je ostao veran starom načinu rada, iscrtava tradicionalno – rapidografom i boji temperom i akvarelom. Ne priznaje moderne tehnologije.

Dobar sa olovkom ali i pecaljkom

Vladimir Stevović Beluga (77) rođen je u selu Borač. Karikaturom se bavi već više od pola veka a radove objavljuje od 1971. godine u svim relevantnim novinama i časopisima.

"Kafanska izložba" karikatura Vladimira Stevovića Beluge u kragujevačkoj „Staroj Srbiji” 11
Foto: Z. S. M.

Do sada je priredio šest samostalnih izložbi i učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Objavio je i četiri knjige karikatura. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih (Poljska, Rumunija, Koreja, Severna Makedonija…) nagrada i priznanja za karikaturu.

Bavi se i uređivanjem i dizajnom knjiga i osnivač je kragujevačkog udruženja karikatursita KUK.

Ne bez ponosa u svojoj biografiji ističe da je bio i prvak grada Kragujevca u pecanju na sitnu ribu.

Više vesti iz ovog rada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari