„Kako ćemo živeti zajedno?“ na primeru Bora 1Foto: EPA-EFE/Andrea Merola

Srbiju će na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji koja će se održati od 23. maja do 29. novembra 2020. godine predstavljati projekat „Osmi kilometar / 8th kilometer“, autorskog tima koji čine Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Predstavnik za Bijenale arhitekture izabran je na konkursu koji je Muzej primenjene umetnosti raspisao u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije. MPU je i organizator nastupa Srbije na bijenalu.

Na konkursu je trebalo odgovoriti na zadatu temu venecijanske menifestacije – „Kako ćemo živeti zajedno? / How will we live togheter?“, koju je postavio Umetnički direktor – kustos Bijenala, američko-libanski arhitekta Hašim Sarkis.

Na raspisani konkurs stiglo je 39 radova.

Žiri konkursačinili su: mr LJiljana Miletić Abramović, v. prof. Aleksandru Vuja, dr Tanja Damljanović Konli, Predrag Milutinović; v. prof. Zorica Savičić; Branko Stanojević i Dejan Todorović. Komesar izložbe je Slobodan Jović. Prema rečima Žirija, izabrani rad na veoma direktan i smislen način otvara pitanja odnosa život – rad – grad.

Na konkretnom primeru grada Bora, rudarskog, postindustrijskog grada, kao studiji slučaja, paradigmatično i metaforično se otvaraju brojne teme (teren, rad i industrija, život zajednice, ekologija, depopulacija i promena strukture stanovništva).

“Uključivanje stranog kapitala i radne snage u proces ekspoatacije rudnika Bor poremetilo je decenijama naslojavanu socijalnu stratigrafiju i nametnulo razmišljanja o raskoraku, ali i sazvučju u koegzistenciji različitih grupacija i kultura, zatečene i novodošle, kao najeksplicitnijeg odgovora na pitanje koje je postavilo 17. venecijansko bijenale: ‘Kako ćemo živeti zajedno?’”, reči su žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari