Kako je u kulturi izgledala 1997, godina u kojoj je pre četvrt veka nastao Danas 1Foto: Pixabay/Markusspiske

Te 1997, na samom početku, u januaru… i ovde se idilična muzika Zorana Simjanovića iz serija „Grlom u jagode“ prekida jer – tada, dakle, u januaru 1997. prekinut je tadašnji Fest, festival festivala, nekoliko decenija najvažnija filmska manifestacija i u onoj nekadašnjoj, velikoj, zajedničkoj zemlji, u znak protesta protiv brutalne policijske intervencije na Brankovom mostu. Bio je to već treći mesec, a kalendarski druga godina velikih demonstracija protiv izborne krađe.

U svetu, bila je to, u nekom smislu, godina britanske, engleske kulture. Oskara je osvojio „Engleski pacijent“ Entonija Mingele, ne Evroviziji pobedio je bend iz Ujedinjenog Kraljevstva – Katrina & The Waves sa pesmom „Love Shine a Light“ postavivši rekord po do tada broju osvojenih poena (227), po broju zemalja koje su dodelile maksimalnih 12 poena (10) i po razlici u poenima u odnosu na drugoplasiranog (70).

U junu potom izlazi prva knjiga DŽoan Rouling o dečaku čarobnjaku, čiji će nastavci jedan za drugim postajati besteleri i ubrzo, jedan po jedan, biti i ekranizovani – „Hari Poter i Kamen mudrosti“.

Veliki društveno-istorijski događaj, ali istovremeno i pop-kulturni fenomen, biće pogibija princeze Dajane u avgustu iste godine.

Te, 1997. u SAD je pokrenut prvi DVD, a, istovremeno, na naslovnici NJujork Tajmsa pojavila se prva fotografija u koloru.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je italijanski dramski posac Dario Fo. Krajem godine, tačnije 19. decembra izašao je Kameronov „Titanik“, film sa najvećim rastom prihoda svih vremena.

A umrli su još: Fred Cineman, Alen Ginzberg, Bo Viderberg, Đuzepe de Santis, DŽef Bakli, Bulat Okudžava, Robert Mičam, DŽejms Stjuart, Roj Lihtenštajn, Toširo Mifune. Ubijen je Đani Versaće, a život se završio i za pevača australijskog benda INXS Majkla Hačinsa.

Na domaćoj sceni, na 42. Jugoslovenskim pozorišnim igrama, kako se tada još uvek zvalo Sterijino pozorje, pobedio je „Banović Strahinja“ po Mihizovom tekstu, u režiji Nikite Milivojevića i u produkciji Budva Grada teatra, a za najbolji tekst proglašena je „Turneja“ Gorana Markovića.

Bitef je održan pod sloganom „Nove surovosti – nove nežnosti“, sasvim u skladu sa društveno-političkim trenutkom, a na njemu su Gran pri „Mira Trailović“ osvojili belgijski Ultima vez sa predstavom Vima Vanekejbusa „7 za tajnu koja će ostati tajna“ i „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ Aleksandra Popovskog, produkcija Makednoski naroden teatar. Sajam knjiga otvorio je Peter Handke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari