Kako je zagrebačka knjižara izvređala Severinu i pisce koji su potpisali proglas podrške za Aleksandra i njegovu majku: Nikad mu nije kupila slikovnicu 1Foto: J. M. S./ATAImages

I dok su književnik Miljenko Jergović i 27 pisaca objavili proglas kako bi pomogli Severini i njenom sinu, Aleksandru i podržali ih nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučio da se starateljstvo nad detetom vrati ocu Milanu Popoviću, ima i onih kao što je je zagrebačka knjižara Bookara koja je svojom objavom na Fejsbuku izvređala Severinu. Objavu knjižare Bookara prenosimo u celini

„Prva javna problematika u koju se uključuju hrvatski pisci. Mi ostajemo suzdržani jer je gospođa svaki tjedan pravila lokne vrata do nas kad je Aca bio mali i ne samo da nikad nije kupila slikovnicu, nego nije ni pogledala u izlog dječjih knjiga dok se fotografirala pred njim. A mi smo zlopamtila. I znamo koliko čita nova supruga njegova oca pa mislimo da, ako je vidio knjigu, bila je iz njezine ruke. O potresu se nisu oglasili pisci. O činjenici da za djecu oboljelu od karcinoma skupljaju građani nisu se oglasili pisci. O korupciji se nisu oglasili pisci. O nepotizmu i mafiji u izdavaštvu nisu se oglasili pisci. O trgovini bijelim robljem oglasio se jedan pisac koji je zapravo novinar. Pisci se nisu oglasili ni o lektiri, ni o udžbenicima i s tim povezanom mafijom i kartelima. Ni o čemu se nikad nisu oglasili pisci. Evo do danas“, stoji u objavi knjižare „Bookara“.

Spram ove uvredljive objave stoji talas podrške u regionu   Aleksandru i njegovoj majci Severini.  Podržavaju ih  ličnosti iz javnog i kulturnog života:  Rade Šerbedžija, Lenka Udovički, Ante Tomić, Boris Dežulović, Snježana Banović, Vedrana Rudan, Sajsi MC, Điboni…
Pisac Miljenko Jergović na čijoj je zvaničnoj stranici objavljen ovaj proglas objasnio je na svom Fejsbuk profilu kako je on nastao. I, njegovu objavu prenosimo u celini.

„Književnica i gazdarica šibenskoga književnog festivala Škure je s nekim prijateljicama, također spisateljicama, cijelu jednu noć dumala što bismo mogli učiniti za jednoga dječaka i njegovu majku, a što bi, istovremeno, bilo makar od simbolične pomoći brojnim drugim djevojčicama i dječacima, i njihovim očevima ili majkama koji se zateknu u mašinama za mljevenje mesa hrvatskoga socijalnog sustava i pravosuđa. Kako biti solidaran, kako pokazati empatiju? Iz toga je nastao kratki „Proglas za Aleksandra i njegovu majku“ koji je potpisalo dvadeset i sedmero nas koji se bavimo pričanjem priča i imaginiranjem svjetova.
„Proglas za Aleksandra i njegovu majku“ slobodni ste dijeliti i objavljivati.“, naveo je Jergović uz adresu.

Književnica Olja Runjić, koja je sastavila tekst proglasa, rekla je za Danas da nije važno ko je na proglasu radio, ni kako je do njega došlo već da je ključna potreba da se iskaže pre svega podrška detetu, kao i njegovoj majci.

“Nije važno tko je sastavio tekst ni od koga je krenula inicijativa ni kako je do toga došlo, ovdje nije riječ o nama, potpisnicima proglasa. Imali smo potrebu iskazati podršku, prije svega djetetu, potom i njegovoj majci, koji je nažalost žrtva nakaradnog sustava. Sustav koji bi kod traumatičnih slučajeva (razvoda braka i sl.) trebao pružiti zaštitu najnezaštićenijim članovima društva, dakle djeci, u ovom slučaju dodatno traumatizira dijete zbog „proceduralne greške“. Nemamo iluzija da će naš apel utjecati na ishod ove tragične situacije, dovoljno je pročitati izjavu predsjednika Vrhovnog suda pa da vam bude jasno u kakvoj je poziciji žena u ovdašnjem društvu. U ime nas koji smo potpisali proglas, pozivam još jednom građanke i građane na razumijevanje, solidarnost i empatiju prema Severini Vučković i njenom sinu. Kao majka, žena i ljudsko biće osjećam dužnost i obavezu da reagiram na ovu strašnu nepravdu“, istakla je za Danas Olja Runjić, dodajući na kraju: „Kao žena ženi, divim se Severini Vučković!

Proglas za Aleksandra i njegovu majku

Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković.

Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi “proceduralna greška” nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu “proceduralne greške”.

Kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao dvanaestogodišnjaci izražavamo solidarnost s Aleksandrom Popovićem i potvrđujemo da ovakva odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ispravna, nije pravedna i nije moralna.

Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinom sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava.

Književnica i direktorka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari