"Smeta to što Severina nije mala bespomoćna ženica": Ličnosti iz javnog i kulturnog života povodom proglasa podrške muzičkoj zvezdi i njenom sinu 1Foto: J. M. S./ATAImages Photo: M.M./ATAImages foto promo YouTube printscreen/Kuća umjetnosti Arsen Foto: Stanislav Milojković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Šerbedžija, Jergović, Dežulović, Ante Tomić, Lenka Udovički, Snježana Banović, Ivica Buljan, Damir Karakaš i druge javne ličnosti iz kulture Hrvatske potpisale su proglas za Aleksandra i njegovu majku Severinu Vučković nakon odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske da poništi odluku Županijskog suda o zajedničkom starateljstvu čime se dvanaestogodišnji Aleksandar Popović automatski vraća ocu Milanu Popoviću.

“Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković”, piše na početku proglasa.

I to je njegova suština jer, kako je Boris Dežulović istakao za Večernji list: “Želimo poslati javnu podršku ne Severini, odnosno, ne samo Severini, već prije svega, malom Aleksandru. Poanta cijele priče i fokus cijele priče mora biti dijete, mali Aleksandar, ne Severina, ne Milan, ne mi”, podvukao je Dežulović.

Književnica Vedrana Rudan je napisala o svemu ovome autorski tekst indikativnog naslova “Severina nije naša cura”.

“Tko je, u hrvatskim okvirima, Severina? Ona je žensko koje se, od kako je stupilo na pozornicu, ponaša kao muško. Hoće slavu, hoće lovu, željela je i dobila dijete izvan braka. Zašto žene ne naručuju spermu poštom? Provocira institucije sistema, ne poštuje učiteljice, tete u vrtiću ni one ženske u centrima za neki rad. O velečasnim sutkinjama da se ne govori. Drska baba navukla je hlače i piči li ga piči“, navodi između ostalog Vedrana Rudan u svom tekstu.

A sve ovo je počelo odavno. Godinama mediji prenose Severininu borbu po sudovima za starateljsto da bi se čitava stvar usijala ponovo nakon što je Severina pre dva dana uputila otvoreno pismo Vrhovnom sudu pošto je poništio odluku Županijskog suda o zajedničkom starateljstvu nad sinom Aleksandrom. Time se sin automatski vraća ocu, a majka Severina će ga moći viđati viđati utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati i svaki drugi vikend subotu i nedelju. Usledio je proglas podrške poznatih ličnosti majci i detetu, i opet se, jer očito ne može drugačije, jedna posve privatna i delikatna stvar opservira u medijima.

Odgovarajući na pitanje Danasa zašto je podržala proglas i kako vidi poziciju Severine u hrvatskom društvu, hrvatska rediteljka Snježana Banović u dahu odgovara:

„Naravno da sam podržala proglas koji je sastavila Olja Runjić, zgrožena sam sustavnim gaženjem prava žena i djece i općenito svih ‘slabijih’ grupa u Hrvatskoj, napose u njenoj rak-rani – pravosuđu. Severina je već desetljećima simbol tog gaženja u kojem se brojne žene maltretira, često i ubija, a njihovu djecu prepušta strahotama korumpiranog parasustava kojim gospodare pojedinci – silnici“, ističe Snježana Banović.

„Svako normalan je potrešen da godinama gleda ovu šaradu a poslednjim potezom je hrvatsko sudstvo obesmislilo svoje postojanje i svoju funkciju u društvu i ugrozilo jedno malodobno dete“, kaže pozorišna rediteljka Lenka Udovički za Danas.

Prema njenim rečima, generalno su nepravedno postavljene relacije i strašno je to što se sve to prelama preko dečijih leđa, kao i preko leđa majke.

„Stravično je da da se to čini zarad toga da bi se unizila jedna žena koja je visoki profesionalac, uspešna, kod koje je sve transparentno, kod koje je sve jasno, šta radi, čime se bavi, umetnica koja je usrećila tolike ljude, naspram jednog muškarca s toliko sumnjivih, problematičnih, netransparentnih poslova, ali ima puno novaca i ulazi u svakakve koruptivne hobotnice. Mi gledamo to maltretiranje već godinama gde je dobrobit samog deteta na drugom mestu, a na prvom mestu je nažalost: ‘Evo da vidimo koliko može Severina da izdrži’“, napominje Lenka Udovički.

Mada, Severina je to već jasno predočila javnosti objavom na svom Fejsbuk profilu gde je ispod slike murala iz Beograda, nje i sina obznanila šta joj se dešava, poručivši da je Aleksandar njena „kap na dlanu i da će se ona boriti do poslednje kapi krvi za nju“ – za “svoju kap na dlanu”, kako naglašava.

Ali kad pomislite da ne može gore, odmah to poništite. Nakon talasa javne podrške za Aleksandra i njegovu majku oglasio se i čelnik vrhovnog suda Radovan Dobronić rekavši da je situacija kristalno jasna, da veštak iskaz mora dati usmeno, a ne pismeno, što je i bio razlog ukidanja presude, dodavši da se, kako prenosi Večernji list, Severina ne može „shvaćati malom i nemoćnom ženicom“.

“Ona je vjerojatno najmoćnija u Hrvatskoj, i zato što je jako popularna i zato što je imućna. Ja bih tu bio jako oprezan”, rekao je Dobronić za Index, a preneo Večernji list.

Pisac Ante Tomić u vezi sa tim, uopšte u vezi sa materijalnim statusom Milana Popovića između ostalog primećuje:

“Ako je Severina ikad bila zadivljena njegovim bogatstvom, nije dugo takva ostala. Otišla je kratko nakon što je rodila i sama podizala dijete, a on je ostao povrijeđen i ljut. Bolnije od ičega vjerojatno mu je bilo ono što i našem predsjedniku Vrhovnog suda smeta, da majka njegovog djeteta nije mala bespomoćna ženica. Nije ju mogao ucjenjivati parama jer Severina Vučković ima svoje pare. Njoj ne treba kupovati gaće jer ona ih je još kao djevojčica, kad je došla u Zagreb, počela sama sebi kupovati. Ovaj je stoga udario u jedino njezino slabo mjesto. U njezino majčinstvo“, konstatuje Ante Tomić.

Lenka Udovički nalazi da je čitava stvar strašna ali da se nada da će ipak reakcija i svest kompletnog društva dovesti do promena.

“Jer ova situacija je potpuno apsurdna i apsolutno je nedopustiva, najviše zbog tog deteta”, kaže Lenka dodajući da sve ovo što se dešava pokazuje koliko su predrasude duboke i koliko je položaj žena daleko od ravnopravnog generalno u hrvatskom i srpskom društvu, uopšte na Balkanu, pa i celom svetu.

“To traje godinama. Neke stvari sam stigla da otpratim, neke stvari nisam stigla da upratim ali je očigledno da se to što je Severina svoja, to što Severina misli svojom glavom, to što je borac, to što je žena okreće protiv nje. Isto tako i žene koje su slabe ili nisu ostvarene u svojoj profesiji, to se opet u slučajevima okreće protiv njih. Očigledno je da i dalje postoji taj konzervativan mentalitet i pristup u kome nažalost učestvuju i brojne žene”, konstatuje Lenka. Ona poručuje da je jako važno na svim planovima boriti se protiv toga, podizati svest.

“Nećemo živeti u nekoj boljoj i sretnijoj zajednici i društvu dok je to tako. I, to ne samo u ovom slučaju nego na svim planovima dok na jednoj strani sirova snaga, brutalni nastup, muška moć i nasilje uspevaju da nas fasciniraju više nego dobrobit jednog deteta”, zaključuje Lenka Udovički.

Književnica Olja Runjić, koja je sastavila tekst proglasa, kaže da nije važno ko je na proglasu radio, ni kako je do njega došlo već da je ključna potreba da se iskaže pre svega podrška detetu, kao i njegovoj majci.

“Nije važno tko je sastavio tekst ni od koga je krenula inicijativa ni kako je do toga došlo, ovdje nije riječ o nama, potpisnicima proglasa. Imali smo potrebu iskazati podršku, prije svega djetetu, potom i njegovoj majci, koji je nažalost žrtva nakaradnog sustava. Sustav koji bi kod traumatičnih slučajeva (razvoda braka i sl.) trebao pružiti zaštitu najnezaštićenijim članovima društva, dakle djeci, u ovom slučaju dodatno traumatizira dijete zbog „proceduralne greške“. Nemamo iluzija da će naš apel utjecati na ishod ove tragične situacije, dovoljno je pročitati izjavu predsjednika Vrhovnog suda pa da vam bude jasno u kakvoj je poziciji žena u ovdašnjem društvu. U ime nas koji smo potpisali proglas, pozivam još jednom građanke i građane na razumijevanje, solidarnost i empatiju prema Severini Vučković i njenom sinu. Kao majka, žena i ljudsko biće osjećam dužnost i obavezu da reagiram na ovu strašnu nepravdu“, istakla je za Danas Olja Runjić, dodajući na kraju: „Kao žena ženi, divim se Severini Vučković!“

Ništa u ovom društvu nije po meri majke

Muzičarka Ivana Rašić Trmčić poznatija pod pseudonimom Sajsi MC, koja je sarađivala sa Severinom, povodom ovog slučaja kaže za Danas da u ovom društvu ništa nije po meri majke.

– Severinin slučaj je primer brutalne demonstracije moći nad jednom majkom, okolnosti nam dozvoljavaju da kao javnost imamo uvid zato što je Seve poznata ličnost i javno mnjenje je u neverici kako je to moguće. Zaustavimo se na trenutak i pokušajmo da dosegnemo do jedne velike istine: majke na ovim prostorima su nezaštićene, ucenjene i zastrašivane, ništa u ovom društvu nije po meri majke, samim tim ni deteta, jer srećna mama = srećno dete – zaključuje Sajsi MC.

O maloj kapi na dlanu i proceduri

Severinin tekst „O maloj kapi na dlanu i proceduri“ s njenog Fejsbuk profila prenosimo u celosti:

„Nosim ga od kada je bio mala kap na dlanu. Od kada se rodio smo samo nas dvoje. Prvi zub, prva temperatura, prvi koraci. Tata se povremeno pojavljivao (kao i dan danas) i odlazio. I onda je odjednom odlučio biti otac. Od tada, već gotovo 11 godina, traje mučenje i agonija mog djeteta i mene. Ročišta, saslušavanja, ispitivanja, prijavljivanja, vještačenja.

Znaš da ništa pogrešno nisi napravila. I ne vjeruješ da ti se to opet događa. I nisi kriva. Na svoje dijete nikada nisam glas podigla, a kamoli išta slično. Ne postoji ama baš nikakav razlog zbog kojeg dijete ne bi trebalo živjeti u svom domu u kojem se rodilo, sa mnom, svojom bakom, ljudima koje zna od rođenja.

Sad su Vrhovni suci dali svoj obol. Digli su ruku u ime mog djeteta, koje nikad nisu vidjeli, s kojim nikad nisu razgovarali, koje ima svoj život, svoje misli i koji trpi torturu, i ja skupa s njim. Ne da mi se sada tražiti nepravilnosti u odlukama Vrhovnoga suda, ne da mi se više tražiti ikakve nepravilnosti, a pogotovo ove koje su one suprotne postojećoj praksi…

Ja sam mama. On je moja kap na dlanu, a ja ću se boriti do zadnje kapi krvi za nju. Svoju kap na dlanu.

Moje dijete živi i ide u školu u Zagrebu, za razliku od njegovog oca. Sramota me ove države da se ovakve stvari rade djetetu, da ja ne smijem o tome govoriti da ne bih nekoga uvridila.

Pojednostavljeno, ovo zapravo znači da ću ponovno svoje dijete, koje sam rodila, odgajam, školujem, koje je živjelo sa mnom od rođenja, viđati utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati i svaki drugi vikend subotu i nedjelju.

Prošla sam svu golgotu hrvatskog pravosuđa pa ću i ovu Vrhovnoga suda. Kažu da su ukinuli presudu zbog proceduralnih razloga. Jebali vas ‘proceduralni razlozi’. Jebala vas i korupcija u ovoj državi. Jednom ste uspjeli, ovaj put nećete!”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari