Kako nebriga da ne potopi kolo 1

Srpsko kolo je prošle godine UNESKO proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovečanstva i kolo je zajednički imenitelj kulturno-umetničkih društava u Srbiji i van nje koja neguju tradiciju i običaje.

Među vodećima su KUD imenom Koste Abraševića u kojima se duže od jednog veka mladi ljudi u okupljaju se širom Srbije kako bi svoj talenat i umetnički afinitet iskazali kroz različite vidove umetnosti.

Međutim, poslednjih godina kulturno-umetnička društva“Abrašević“ su na ivici opstanka.

Šabački „Abrašević“, osnovan davne 1905. godine, inicirao je nedavno okupljanje svih društava sa ovim imenom kako bi se nagomilani problemi rešavali. Predstavnici društava iz Čačka, Smederevske i Bačke Palanke, Niša, Kragujevca održali su prošlog vikenda zajednički koncert u Hali „Zorka“, povodom 120 godina od smrti pesnika Koste Abraševića čije ime nose i pronose širom sveta.

Uz svečani deo programa, ovom prilikom učesnici su ukazali su i na neregulisano finansiranje kulturno-umetničkih društava, upirući prst u lokalne samouprave, probleme sa radnim prostorom, kao i da sve češće formiranje novih društava koja proističu iz članstva „Abraševića“ urušavaju višedecenijski rad. Pokrenuta je inicijativa da se osnuje Asocijacija kulturno-umetničkih društava „Abrašević“ i da zajednički nastupaju prema lokalnim zajednicama i Ministarstvu kulture.

Predlog je da se folklor i kulturno-umetnička društva „Abrašević“ uvrste u Strategiju razvoja kulture kao čuvari srpskog kola. Takođe, da se lokalne samouprave zakonom obavežu da u potpunosti finansiraju rad jednog kulturno-umetničkog društva u svojoj sredini, a da prioritet imaju društva koja su se povredila dosadašnjim radom kao što je to „Abrašević“.

Primera radi KUD „Abrašević“ iz Šapca okuplja oko 800 članova, najviše mladih. Posebno značajno što su tu sekcije u selima koje su najčešće jedini vid kulturno-umetničkog stvaralaštva. Ovo društvo učestvuje u svim manifestacijama koje organizuje Grad Šabac, a to su na stotine koncerata i programa, a tu su i turneje koji na najbolji način oslikavaju Srbiju. Međutim, od zakonskih izmena finansiranje udruženja građana, kako su većina „Abraševića“ registrovana, obezbeđivanje sredstava za realizaciju programa postalo je sve teže.

Zakon o kulturi samo u jednom članu (član 72) govori o amatersko-kulturnom i umetničkom stvaralaštvu iako je amaterizam osnova za širenje i ispoljavanje drugih kulturnih i umetničkih vrednosti. Nažalost, kako su predstavnici 12 KUD „Abrašević“ upozorili u Šapcu, ova delatnost se našla u raljama dnevne politike i na udaru sve jačeg talasa kiča i šunda bez sagledavanja budućnosti u ovoj značajnoj oblasti za identitet srpskog naroda.

O kolu

Kolo je najrasprostranjenija igra na teritoriji cele Srbije, a pored srpskog pravoslavnog stanovništva, koje ga smatra obeležjem nacionalnog identiteta, izvode ga i druge etničke i konfesionalne zajednice. Upis kola u ovu svetsku listu značajan je ne samo što će ovo blago kulturnog nasleđa postati međunarodno vidljivije, već i što će podstaći različite zajednice da u većoj meri komuniciraju i učestvuju u zajedničkim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari