Kako se na koncertu Lajbaha provela Konstrakta i šta je na njegovom kraju poručio Milan Fras 1Foto: Aleksandra Ćuk

Mnogo poznatog sveta iz kulturnog i javnog žovota grada viđeno je na koncertu kultnog slovenačkog kolektiva Lajbah koji su održali u utorak u Dvoran mts- a.

Bili su tu reditelji Slobodan Šijan i Srđan Dragojević, muzički kritičar Aleksandar Žikić, Ana Đurić Konstrakta koja je, zamoljena da podeli svoje utiske nakon Lajbahovog nastupa, rekla da je ovaj sastav gledala nakon deset godina.

– Prvi deo koncerta “Love is stil alive”mi je posebno inspirativan. Moram da priznam da sam dosta pažnje posvetila i režiji svetla i videa – izjavila je za Danas Konstrakta.

Upravo ovaj, vizuelni spektakl u sadejstvu s “kosmičko naučno – fantastičnom simfonijom” od osam numera koliko obuhvata Lajbahov najnoviji projekat “Love is stil alive” potvrdio je na beogradskom koncertu ono što je njihova konstanta – da se neprestano obnavljaju, da uvek govore duhom vremena svesni istovremeno prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, jer kako su svojevremeno za sebe rekli, tačnije kako su sebe opevali oni su vreme (“We are time” prim A.Ć. ).

Muzički kritičar Aleksandar Žikić smatra da su Lajbah kulturno blago čovečanstva i da je njihov nastup u Beogradu to i potvrdio.

– Laibach je na beogradskom koncertu ponovo, po ko zna koji put, demonstrirao svoju neuporedivu kombinaciju talenta, inteligencije i duhovitosti: urnebesan, spektakularan početak, ubedljiv i dosledan razvoj ideje i koncepta i finale koje bi delovalo trijumfalno na bilo kojoj svetskoj sceni. Laibach je kulturno blago čovečanstva i iskreno mi je drago što im svaki put uspeva da to potvrde.- istakao je Aleksandar Žikić.

Lajbah je nastupio u sastavu (dve klavijature, gitara i bubanj) uz čist i jasan vokal Marine Martenson i kao iz jame tamni glas Milana Frasa.

Svirali su u nekoliko setova a tokom trajanja koncerta, svaka pesma imala je svoju video projekciju o različitim značajnim temama: o svetskom poretku, životu oko nas, planeti Zemlji, ljubavi, smrti…

Bilo je tu i raznih kontradiktornih i kontroverznih kombinacija, virova i vrtloga u kojima se pojavljuju i nestaju slike ljudskih dostignuća i porsrnuća.

Viđene su veličanstvene skulpture, zvezdano nebo i krajolici iz svemira, te animacije likova muzičkih legendi kao što su recimo Dejvid Bouvi i Krafteverk.

Publika je pauze između setova koncerta ispratila aplauzima i zvižducima, a ovacijama Lajbah verziju pesme “The Future” Leonarda Koena.

U završnici Milan Fras je celokupan nastup poentirao:

– Učinimo ovu planetu ponovo veličanstvenom – poručio je on značajno na kraju koncerta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari