Kako su zrenjaninski mališani oduševili književnicu Jasminku Petrović 1Foto: gnb zrenjanin

Svojevrsni dečji pesnički karavan, 49. „Pesnička štafeta“ u organizaciji GNB Zrenjanin predvođen književnicom Jasminkom Petrović, završen je u Zrenjaninu proglašenjem najboljih malih pesnika.

Ove godine u manifestaciji je učestvovalo 60 osnovnih škola sa teritorije Srednjeg Banata, opštine Kikinda i Titel.

Književnica Jasminka Petrović i bibliotekari Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” putovali su, družili se i razgovarali sa decom u školama.

Jasminka Petrović imala je prilike da čuje pesme koje su učenici napisali povodom ovogodišnje manifestacije, uživa u brojnim programima dobrodošlice koje su joj pripremili, kao i da predstavi novu knjigu, „Priča o pesmi“, inspirisanu Pesničkom štafetom, koju je zrenjaninska biblioteka objavila uoči manifestacije.

Više od 2.000 pesama napisano je povodom ovogodišnje manifestacije, a u uži izbor ušlo je 200 pesama. Nagrađeno je 12 radova koji su oduševili književnicu i dodeljeno po 6 nagrada za učenike nižih i viših razreda osnovnih škola.

Prvo mesto pripalo je Nemanji Miloševiću, učeniku trećeg razreda, OŠ “Petar Кočić” Čestereg, za pesmu „Moj pas“.

Najbolju pesmu u višim razredima napisao je Sergej Кotlagin, učenik osmog razreda OŠ “Svetozar Marković Toza” Taraš za pesmu „Moj ribolovačk san“.

Đacima su na menifestacija koja neguje stvaralaštvo najmlađih dodeljeni i pokloni, a najbolji mali pesnici kućama su se vrtili sa biciklima, pametnim stovima i knjigama, kao i paketima sa slatkišima.

Kako su zrenjaninski mališani oduševili književnicu Jasminku Petrović 2
Foto: privatna arhiva

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture RS, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Zrenjanin.

Manifestacija Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”, “Pesnička štafeta” jedna je od najstarijih manifestacija namenjenih deci i mladima u našoj zemlji.

Najeminentniji stvaraoci od 1975. godine do danas bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Кolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović i mnogi drugi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari