Priznanje zrenjaninskoj biblioteci: "Pesnička štafeta" nagrađena 1Foto: GNB Zrenjanin

Srpski filantropski forum uručio je na svečanosti u Beogradu priznanje „Svedočanstvo o dobroti“ Zrenjaninskoj biblioteci koja organizuje Dečju manifestaciju „Pesnička štafeta“.

Manifestacija u Zrenjaninu počela je 1975. godine, kada je Ljubivoje Ršumović predložio Zrenjaninskoj biblioteci da pesnik i bibliotekari obilaze škole u okruženju i da se pesnik predstavi deci sa svojim pesmama, ali i deca pesniku svojim, objasnio je pisac za decu Branko Stevanović.

„Tako je napravljen karavan malih pesnika, čudo od manifestacije. Brojni su i oni koji su kao deca bili deo ove manifestacije, a kasnije postali plodni stvaraoci. Ovo čudo od manifestacije ulazi u pedesetu godinu i drago nam je da je ta godina upravo Godina dobrote, koju danas proglašavamo“, naveo je pisac Branko Stevanović.

Zahvaljujući se na priznanju „Svedočanstvo o dobroti“, Jelena Đorđević Perc, urednica kulturnog programa Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” rekla je da Pesnička štafeta jeste jedinstvena na ovim prostorima, kako po godinama svog trajanja, tako i po broju učesnika, načinu realizacije.

Priznanje zrenjaninskoj biblioteci: "Pesnička štafeta" nagrađena 2
Foto: GNB Zrenjanin

„Mnogo je važnije da je ona, za ovih 49 godina svog trajanja, uspela da učini sve nas bar za nijansu boljim ljudima, sve generacije dece koja su kroz nju prošla, meštane u selima u kojima je bila jedini kulturni program u toku. Probudila je, u svakoj od 60 škola i mesta do kojih stiže,
mnoga mala svetla od kojih je svako izuzetno važno!, navela je Percova.

Nagrade su dodeljene u okviru obeležavanja Nacionalnog dana davanja. a prizanja su pored brojnih nagrađenih škola dobili i između ostalih Ljubivoj Ršumović, Tamara Grujić, Nikola Mirotić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari