Kako u Srbiji izgleda put do prvog filma 1Promo

Šta je sa debitantskim filmom u Srbiji, kako do njega doći i da li je to lako ili teško, kao i šta znači biti mlad autor, odnosno, sa koliko se godina može biti debitant, neka su od ključnih pitanja o kojima će se govoriti na tribini “Debitantski film – Prepreke, neizvesnost, i kako doći do svog prvog filma”, koju organizuje Filmski centar Srbije.

Tribina je zakazana u sredu, 29. septembra u 19 časova u Sali Amerikana Doma omladine Beograda, a njeni učesnici su Nikola Ležaić (reditelj i producent), Nemanja Ćeranić reditelj),  Aljoša Ćeranić (producent), Milan Stojanović (producent), Milan Nikodijević (profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad, član konkursne komisije FCS-a za debitantski film), Мelina Pota Koljević ( scenaristkinja, urednica i rediteljka u Dramskom programu Radio Beograda), i Danilo Bećković (reditelj).

Debitantskim filmom prećutno se smatra prvi dugometražni igrani film nekog mladog autora.

To što je debitantski film svaki prvi film nekog autora, nekako se prenebregava i prećutno se veći značaj pridaje dugometražnim igranim filmovima, do kojih je svakako mnogo teže doći nego do kratkih igranih filmova ili dokumentaraca, bilo da su u pitanju dugometražni ili kratkometražni dokumentarni filmovi.

O tome kako u Srbiji izgleda put do prvog filma govoriće autori koji su u tome bili uspešni, kao i producenti koji stoje iza nekih od najuspešnijih debitantskih filmova kod nas, ali i drugi stručni saradnici i članovi komisije FCS za debitantski film.

Moderator i urednik tribine je Dragan Nikolić, scenarista i reditelj, urednik filmskog programa DOB-a, a ovaj program se održava u okviru ciklusa tribina “Identitet srpskog filma – srpski film u 21. veku” realizovanog u saradnji FCS i Doma omladine Beograda.

Ova saradnja FCS i DOB zamišljena je kao partnerstvo u kome se kroz seriju tribina pod zajedničkim nazivom “Identitet srpskog filma – Srpski film u 21. veku” strateški osmišljavaju, koncipiraju i problematizuju neka od aktuelnih i vitalnih pitanja srpskog filma.

U prosečnom trajanju od jednog časa, moderator tribine pokušava da sa svojim gostima pruži neke odgovore na aktuelne srpske filmske upitnike, a izbor gostiju uključuje reditelje, scenariste, producente, teoretičare, pisce, distruibutere i prikazivače.

Teme tribina prilagođene su najpre potrebama mlađe generacije, jer one pokušavaju da praktično doprinesu i pre svega usmere filmske stvaraoce – od pitanja kako doći do prvog filma, do načina distribucije filmova i njihovog prisustva na filmskim festivalima u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari