Kalina Kovačević nova laureatkinja nagrade "Ružica Sokić" za najbolju ulogu u sezoni 1Foto/ promo Narodno pozorište Beograd

Prestižna nagrada „Ružica Sokić“ koja se dodeljuje za najbolju ulogu u sezoni, ustanovljena 2014. u znak sećanja na našu legendarnu filmsku i pozorišnu glumicu, ove godine pripala je Kalini Kovačević.

Ona je ovo priznanje, kako je objavilo Narodno pozorište u Beogradu, dobila za glumačko umeće ostvareno u dve predstave u produkciji ove kuće – za ulogu Julije Kavran u drami „Godine vrana“, u režiji Siniše Kovačevića, i Elen, u pozorišnoj verziji kultnog Tolstojevog romana „Rat i mir“, u režiji Borisa Liješevića.

Kalina Kovačević izabrana je većinom glasova više od dvadeset uglednih ličnosti iz sveta teatra i filma, koje su članovi Fondacije „Ružica Sokić” pozvali da predlože umetnike ili studente pozorišne, filmske i drugih srodnih umetnosti za priznanje za ulogu ostvarenu u sezoni 2021/ 2022.

Prva laureatkinja ove nagrade bila je Nada Šargin, a u proteklih pet godina nagrađene su i Jovana Gavrilović (članica Ateljea 212), Milica Gojković (Jugoslovensko dramsko pozorište), i Jovana Stojiljković (Atelje 212).

Kalini Kovačević nagrada će svečano biti uručena 14. decembra, na dan rođenja Ružice Sokić (preminula je 19. decembra 2013.), u Ateljeu 212, kući u kojoj je provela svoj radi vek, i ostvarila antologijske uloge koje su obeležile ovdašnje pozorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari