„Godine vrana“ po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića u Narodnom pozorištu 1FOTO: ŽELJKO JOVANOVIĆ

Nepunih dvadesetak dana posle 200. predstave „Velike drame“ Siniša Kovačević će se, kao autor teksta i reditelj, 12. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu pojaviti sa premijerom komada „Godine vrana“.

Dramatizaciju istoimenog Kovačevićevog romana, koji je 2020. objavila izdavačka kuća Vukotić media, uradila je Danka Sekulović, a u umetničkom timu su i scenograf Geroslav Zarić, kostimograf Marina Medenica, kompozitor Borislav Dugić, koreograf Isidora Stanišić, Petra Fotez kao kostimograf baletskih kostima, dok je Vladimir Petričević zadužen za dizajn zvuka, a Radovan Knežević za scenski govor.

Rad na predstavi, koja je početkom 2021. najpre skinuta sa repertoara odlukom prethodnog upravnika NP Ivane Vujić Kominac, a potom vraćena pod aktuelnim v.d. Svetislavom Goncićem koji je prisustvovao i prvoj čitajućoj probi, trajala je nepuna tri meseca.

Drama govori o životu Beograda i Beograđana tokom i posle Prvog svetskog rata – radnja je smeštena u 1917. i 1918. godinu.

Kovačevićev tekst je već ocenjen kao „monumentalni istorijski mozaik u mermeru“ i „raskošna čitanka naše sudbine“, a sam autor očekuje da će scenski život „Godine vrana“, u koje je uneo svoje višedecenijsko pozorišno, filmsko i TV iskustvo, nadmašiti uspeh njegove „Velike drame“.

Glavne uloge u „Godinama vrana“ tumače: Kalina Kovačević (Julija Kavran), Aleksandar Srećković/ Branislav Tomašević (Alojz Kavran), Petar Strugar (Živojin Rajić), Ljiljana Blagojević (Katica Rajić), Sonja Kolačarić (Ljubinka Rajić), Hadži Nenad Maričić/ Bojan Krivokapić (Mijat Tamnavac), Miodrag Krivokapić (Bata Duša), Vladan Gajović (Vojvoda Petar Bojović), Lepomir Ivković (General Sedlarević), Tanasije Uzunović/ Dragoslav Ilić (kralj Petar), Darko Tomović (Arčibald Rajs), Hadži Petar Božović (pekar)…

Deo velikog ansambla čine i deca, igrači i studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

“Istorija koja se preselila u dramu, drama koja je postala roman, bestseler, i koja se sada ostvarila kao predstava. Baš toliko je ova priča želela da se ispriča, toliko da joj ni jedan umetnički oblik nije ništa oduzeo – već ju je svaki novi oblik dodatno obogatio. Ovo je priča o sudbini Beograda tokom prvih godina slobode nakon Prvog svetskog rata. Priča o ljubavi kojoj se ne možemo odupreti i koja je naravno zabranjena. O vremenima kad je grešno voleti, i kad nas samo ljubav može zagrejati… Poput učiteljice koja ne odustaje od svojih učenika, ova istorijska priča upozorava i podseća na sve žrtve koje rat donosi i to u nesrećnom trenutku dok nam preti Treći svetski rat”, ukazuje u tekstu o predstavi dramaturg Danica Sekulović

Ona tvrdi da će „Godine vrana“ preuzeti od „Velike drame“ status „najambicioznijeg dela Siniše Kovačevića“.

„Prepuna istorijskih fakata, uklopljenih u lirične motive ova drama je i više od velike, to je delo koje nas vodi i kroz događaje koji su vremenski u prošlosti u odnosu na radnju, dok nesumnjivo slute na nedaće koje će se tek dogoditi, koje će tek postati deo naše prebogate istorije… Za razliku od Sartrovih ‘Muva’, vrane ne opominju, one su više od simbola. Vrane su ravnopravni građani Beograda i svedoci su događaja. Bile su to godine neočekivanih prijateljstava, profitera, tihih sahrana, vešanja, grejanja na parket, dvoboja, prekog suda što pravnog što društvenog i da bile su to godine željne ljubavi. Godine kad intelekt gubi vrednost pregažen potrebnostima uličnog pukog snalaženja. Iz takvih istorijskih okolnosti rađaju se najiskrenije ljudske priče, u kojima je ljubav nemoguće poreći i u kojima takva čista i iskrena emocija mora da boli”, tvrdi Danka Sekulović.

Druga repriza najavljena je za 13. mart, a i naredna dva dana “Godine vrana” biće na repertoaru Velike scene NP u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari