Kamerni povratak antičkim vrednostima

Opera Narodnog pozorišta u Beogradu najavila premijeru Glukovog "Orfeja i Euridike" 23. juna

Ostavite komentar


  1. Glavne vrline u antici: mudrost, pravednost, razboritost, hrabrnost kod hrišćana su transformisane u: vera, ljubav, nada. Isus: „Zaista, zaista vam kažem da je neophodno samo jedno“ – vera. U prvoj poslanici Korinćanima: “Pogubiću mudrost mudrih, i razum razumnih odbaciću…” Vekovi pokazaše da oni koji su učili “da ljubav, a ne razum, mora da vlada”, otvoriše put onima koji vladaju pomoću mržnje. Orfej i Euridika se smatra prvom reformatorskom operom (5.10.1762.) i treba da bude na stalnom repertoaru, premda bi i neke druge mogle da se smatraju prvim, na primer, Tomasa Traeta „“Ipolit i Aricija“ (1759. pretvorio je Ramoovu baroknu „Ipolit i Aricija“ operu u „kasicističku“ operu), „Sofonizba“ (1761), Armida (1761). Thomas Arne „Artaxerxes“ (2.02. 1762.)

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.