Kamerni povratak antičkim vrednostima 1Željko Jovanović

U Narodnom pozorištu u Beogradu juče je na konferenciji za novinare najavljena premijera Glukove opere „Orfej i Euridika“. Ona bi pred publiku trebalo da izađe 23. juna, a prva repriza očekuje se 27. juna.

Ovo kod nas retko izvođeno kamerno opersko delo, sa tri uloge – sve pevaju pevačice, na repertoar Opere NP, osim značaja Glukovog dela, dovele su i restrikcije na sceni propisane merama borbe protiv pandemije virusa korona.

Glukovu operu sa mitološkom temom, čiji je pravac teško definisati između baroka i klasicizma, u novoj produkciji NP režira Aleksandar Nikolić.

Dirigent je gost iz Bugarske Dian Čobanov, a kao specijalista za epohu – „preparatore“, angažovan je dirigent Predrag Gosta, ekspert za ranu muziku i barok.

Scenografiju potpisuje Dunja Kostić, kostime Katarina Grčkić Nikolić, koreografiju Aleksandra Ilić. Za uloge Orfeja, Euridke i Amora postoji više alternacija u kojima su i članovi Operskog studija NP „Borisav Popović“.

Na premijeri trebalo bi da pevaju: Aleksandra Angelov, Snežana Savčić Sekulić i Sofija Pižurica. U predstavi učestvuju Hor, Orkestar i Balet NP.

Upravnica NP Ivana Vujić Kominac najavila je  da bi ova produkcija trebalo da uskoro gostuje u Zagrebu i Nišu, kao i da treba očekivati i dolazak poslednje zagrebačke verzije „Orfeja i Euridike“, iz aprila ove godine, u Beograd.

– U vreme postkovida na celom Balkanu imamo ‘epidemiju’ „Orfeja i Euridike“. To znači da je vreme da antičke vrednosti vratimo u naš um i srca – poručila je Aleksandra Angelov, napominjući da je je predstojeća premijera Glukove opere „blagoslov za sve kao prva zvanična produkcija posle godinu i po dana pauze, ne računajući koncerte“.

Pobednici takmičenja „Lazar Jovanović“

Na upravo završenom 18. Međunarodnom takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“, odlukom internacionalnih žirija, dobitnik glavne nagrade je Strahinja Đokić iz Srbije. Priznate tri nagrade Kulturnog elementa dobili su: Marijana Šovran (Crna Gora), Martina Koljenšić (Srbija) i Ana Gvozdenović (Srbija). Preporuku žirija za učešće u produkciji Operosa opera festivala dobio je Mladen Prodan, a specijalna nagrada AV TIM produkcije, profesionalni studijski snimak, dobili su: Lazar Parežanin, Marija Arutjunjan i Marina Nikolić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Kamerni povratak antičkim vrednostima”

  1. Glavne vrline u antici: mudrost, pravednost, razboritost, hrabrnost kod hrišćana su transformisane u: vera, ljubav, nada. Isus: „Zaista, zaista vam kažem da je neophodno samo jedno“ – vera. U prvoj poslanici Korinćanima: “Pogubiću mudrost mudrih, i razum razumnih odbaciću…” Vekovi pokazaše da oni koji su učili “da ljubav, a ne razum, mora da vlada”, otvoriše put onima koji vladaju pomoću mržnje. Orfej i Euridika se smatra prvom reformatorskom operom (5.10.1762.) i treba da bude na stalnom repertoaru, premda bi i neke druge mogle da se smatraju prvim, na primer, Tomasa Traeta „“Ipolit i Aricija“ (1759. pretvorio je Ramoovu baroknu „Ipolit i Aricija“ operu u „kasicističku“ operu), „Sofonizba“ (1761), Armida (1761). Thomas Arne „Artaxerxes“ (2.02. 1762.)

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.