Drugog dana Kanskog festivala u središtu pažnje našla se ekstravagantna italijanska rediteljica Sabina Đuzanti (na fotografiji) sa svojim dokumentarcem DRAQUILA.

Reč je o političkoj satiri na račun italijanskog premijera Berluskonija koji je demagoškim obećanjima, što ih je davao stradalnicima od zemljotresa u provincijskom gradiću Akvila, povratio rejting i dobio izbore kad je sve govorilo da je završio karijeru. Naslov filma igra je rečima, i jasno aludira na Drakulu.

Ova „tirada protiv Berluskonija“, kako su ostvarenje već nazvali kritičari, nastavak je jednog njenog ranijeg filma (iz 2005), takođe dokumentarca – VIVA ZAPATERO, koji je prožet otrovnom kritikom na Berluskonijeve cenzorske poteze u italijanskoj medijskoj sferi. Sama rediteljica kaže da nema te prepreke koju nije u stanju preskočiti u osvajanju slobode izražavanja.

Sabinu Đuzanti, koja je danas pozirala fotoreporterima na Kroazeti, zovu „talijanski Majkl Mor“. Američki reditelj je, da podsetimo, pre nekoliko godina iz Kana odneo nagradu, takođe za dokumentarac.

Zbog filma DRAQUILA na Kanski festival danas iz protesta nije došao italijanski ministar kulture.





http://www.youtube.com/v/W5MxegbDRfk&hl=en_US&fs=1&

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari