Kanski festival 2021 - zbog epidemije pored maja, planirani i jul i avgust 1Foto: EPA-EFE/ SEBASTIEN NOGIER

Kanski filmski festival imaće još tri termina za svoje 74. izdanje kako pandemija korona virusa ne bi ugrozila održavanje ove manifestacije i 2021.

To je objasnio Tjeri Fremo, glavni selektor festivala koji se u specijalnom obliku odvija ovih dana u Kanu. Zvaničan termin narednog izdanja je od 11. do 22. maja.

U slučaju da zbog nepredvidive epidemiološke situacije dođe do otkazivanja, rezervisani su i datumi u julu i avgustu.

„Najiskrenije se nadam da će festival biti održan u maju. Ali ako zbog uslova koji su nepredvidivi dođe do otkazivanja, imaćemo rešenje“, izjavio je Fremo za američki magazin Varajeti. On dodaje da su organizatori dogovorili sa lokalnim vlastima da rezervišu još tri odvojena termina, kako bi se festival naredne godine održao, bez obzira na situaciju sa korona virusom. Osim majskog termina, planirani su i datumi u prvoj polovini jula, drugoj polovini jula, kao i krajem avgusta. Budući da je početak avgusta tradicionalno period odmora u Francuskoj održavanje u ovom terminu nije moguće.

„Nadamo se da rezervne termine nećemo morati da iskoristimo. Festival pripremamo s uverenjem da će se dogoditi u maju i da će to biti prvi događaj nakon pandemije“, istakao je Fremo.

U slučaju da se popularna Kroazeta održi krajem avgusta, sudariće se sa Venecijanskim festivalom koji je zakazan za period od 1. do 11. septembra 2021. godine.

Međunarodni filmski festival u Kanu, koji nije mogao da bude održan na proleće zbog sanitarne krize, održava se ovih dana u simboličnom mini izdanju na kojem će biti prikazana četiri filma iz zvanične selekcije za 2020. godinu.

Na programu su ostvarenja: „Jedna pobeda“ reditelja Emanuela Kurkola, „Dvojica Alfreda“ Brunoa Podalidesa, „Prave majke“ Japanke Naomi Kavaze i „Početak“ prvenac Gruzijke Dee Kulumbegašvili koji je nedavno nagrađen na filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Umesto ovogodišnjeg izdanja, organizatori su saopštili spisak od 56 filmova koji su se našli u zvaničnoj selekciji. Ovi naslovi prikazani su na drugim festivalima sa etiketom „Cannes 2020“.

Mini izdanje festivala održava se uz sve mere suzbijanja korona virusa, te posetioci moraju da nose maske i drže fizičko odstojanje, a neki od filmova prikazuju se posle podne a ne uveče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari