Kao u filmu o Indijani Džonsu: U Izraelu otkrivena grobnica stara 3.300 godina 1Pećima iz vremena Ramzesa II

Netaknuta zagrobna pećina, stara oko 3.300 godina, slučajno je otkrivena u Izraelu.

Kao u filmu Indijana Džons: otkrivena je grobnica stara 3300 godina, piše na slovenačkom portalu Metropiltan.si

U zagrobnoj pećini su pronašli i neke predmete koji ukazuju na to kakav je život bio tada

Iz vremena je egipatskog faraona Ramzesa II i sadrži desetine drevnih predmeta,  otkrivena je u Nacionalnom parku Palmahim blizu Sredozemnog mora.

Pećina je otkrivena tokom građevinskih radova, slučajno kada je bager zagrabio zemlju, i prema saopštenju Izraelske uprave za antikvitete (IAA), prvi put  je otvorena još od kako je zapečaćena u vreme Ramzesa II.

Arheolog IAA Eli Džanai opisao je nalaz kao otkriće koje se dešava jednom u životu zbog kojeg se osećao kao da je na snimanju filma o Indijani Džonsu.

Kako izgleda unutrašnjost grobnice?

Naučnici su se spustili u „zadivljujući prostor koji izgleda da je stao u vremenu“ i pronašli izrezbarenu pećinu kvadratnog oblika sa centralnim potpornim stubom.

„U pećini je ležalo nekoliko desetina netaknutih keramičkih i bronzanih artefakata, tačno onako kako su raspoređeni na pogrebnoj ceremoniji“, objasnili su iz IAA

Među predmetima koji su ležali na zemlji pronađeni su komadi grnčarije, posude za kuvanje, posude za skladištenje, kao i vrhovi strela i kopalja.

Posude su pogrebne žrtve koje su pratile pokojnika u verovanju da će mu služiti u zagrobnom životu. Naučnici su procenili da bi IAA mogla da pruži sveobuhvatnu sliku pogrebnih običaja u kasnom bronzanom dobu, navodi Metropilitan.si

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari