Mija AleksićFoto: Radiotelevizija Beograd / TRZ Si / AFP / Profimedia

Miroslav Mija Aleksić preminuo je na današnji dan 1995. godine u Beogradu, u 72. godini, a skoro 30 godina kasnije, njegov značaj za našu kinematografiju je i dalje očigledan.

Rođen je 1923. godine u selu Gornja Crnuća kod Gornjeg Milanovca, a pohađao školu u Kragujevcu.

Usled toga, sa samo 18 godina pukim slučajem preživeo je masovno streljanje civila od strane nacista u Kragujevcu.

Svoje glumačko ime gradio je kroz razne pozorišne, televizijske i filmske uloge, a zahvaljujući svom karakterističnom licu, osim ozbiljnih, briljirao je i u onim komičnim.

Pamti se njegova uloga u prvoj domaćoj igranoj seriji Servisna stanica uz Miodraga Petrovića Čkalju, koja je proslavila ovaj duo i pokazala kontrast između njihovog načina tumačenja likova.

Aleksić je glumio u mnogim ostvarenjima u kojima je morao da kreira slojevite likove uslovljene našim okruženjem i baš zbog toga se može reći da je jedan od naših najznačajnijih glumaca crnog talasa.

Sa snimanja filma Maratonci trče počasni krug izdvaja se jedna scena u kojoj je Mija ispao kavaljer i zaštitio koleginicu Melitu Bihali.

Naime, trebalo je da bude snimljena scena u kojoj su njih dvoje goli ispod čaršava, nakon čega bi ona bila prikazana gola, ali to nije bio deo prethodnog dogovora između nje i reditelje Bože Nikolića.

Kada se Bihali pobunila i pobegla, Aleksić je stao u njenu odbranu i scena se više nije snimala, a nije emitovano ni to što je već bilo snimljeno.

Mnogi ga pamte po ulozi u filmu Tango Argentino i često je prikazan baš insertima iz ovog ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari