KC Grad: Rezultati konkursa za izlagačku sezonu 2018. godine 1

Na konkurs Velike galerije Kulturnog centra Grad koji je trajao od maja do septembra 2017. godine stiglo je više od 150 prijava.

Savet galerije je proširen novim stručnjacima iz oblasti umetnosti, te je uz povećani broj prijava radio nešto duže na žiriranju projekata za ovogodišnju izlagačku sezonu.

Savet galerije u sastavu Melissa E. Logan, Imelda Ramović, Davor Bruketa, Zvezdana Stojmirović, Monika Lang, LJudmila Stratimirović i Aleksandar Stojanović selektovali su deset projekata koji će izlagačku sezonu učiniti bogatu i raznovrsnu kao i prethodnih godina.

Tokom 2018. biće predstavljeni: Gordana Vrencoska – Realne utopije, Daniel Jakimovski – Religija bakra, Valentina Savić – Nalaženje vrata u zidu koji ih nema, Dragan Srdić – Više od nadrealizma / Više od zenitizma / Zid plača, Milica Mila Ristić – Azbuka, Veljko Vučković – The suspicious collective, Izabela Mašić – Infitialis, Nemanja Milenković – Nepoznati, Žarko Aleksić – Hyperplastic i Rade Tepavčević – Slike.

Biografije članova žirija:

Melissa E. Logan je vizuelna umetnica koja živi i radi u Kelnu, a bavi se performansom, instalacijom, slikarstvom i pop muzikom. Devedesetih godina osnovala je umetničko-muzičku grupu Chicks on Speed, koja je brzo postala značajni predstavnik electroclash žanra, a priredila je i koncert na Exit festivalu 2006. godine. NJen rad usmeren je na kritički pristup socijalnih struktura, poput tradicionalnih uloga polova, nacionalnog identiteta i ekologije. Upotrebljava aplikacije, savremene tehnologije, termalnu fotografiju, tkanine, robotiku. Nacionalim identitetima bavila se 2016. godine kada je u Velikoj galeriji realizovala izložbu Queer Salon: Flags. Tada je upoznala nekolicinu domaćih umetnika i zainteresovala se za domaću scenu.

Imelda Ramović već duži niz godina učestvuje u savetu Velike galerije. Koosnivačica je studija Mireldy, grafička dizajnerka ilustratorka i art direktorka, živi i radi u Zagrebu, gde sarađuje sa regionalnim marketinškim agencijama na projektima koji su prethodnih godina često bili nagrađivani. Izlagala je i u Velikoj galeriji, poslednji put tokom aprila 2017. kada je prikazala svoje najnovije ilustracije u vidu pop up izložbe.

Davor Bruketa takođe živi i radi u Zagrebu, gde je osnovao agenciju Bruketa&Žinić OM, sa Nikolom Žinićem 1995. godine u kojoj je radio na brojnim projektima kao voditelj ili deo tima. Agencijski projekti osvojili su više od 300 međunarodnih stručnih nagrada, a agencijski se radovi kontinuirano objavljuju u nekim od najuglednijih stručnih publikacija u svetu. Davor Bruketa redovno predsedava žirijima na respektabilnim svetskim stručnim takmičenjima, a takođe je gost predavač na hrvatskim i stranim konferencijama i univerzitetima.

Zvezdana Stojmirović rođena je u Pekingu, 1970. godine, diplomirala 1991. na fakultetu Cooper Union u NJujorku, magistrirala 2005. fakultetu MICAu Baltimoru , gde predaje grafički dizajn. Autor je, zajedno sa Helen Armstrong, knjige Participate, o dizajnu i korisničkom učešću. Bavi se i novim i starim, radi i vektrorske ikone i ikonopis. Zanima je moguća uloga dizajna u razvitku nauke i statistike. Kao profesor, organizuje saradnje sa firmama kao što su Etsy i Under Armour, ne bi li svojim studentima pružila što korisnija iskustva. Sa KC Gradom je sarađivala na projektima Tipo / Život (2010.) i Novi Folklor (2012.).

Monika Lang je grafička dizajnerka koja živi i radi u Beogradu. Diplomirala na katedri Grafike knjige Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Pored nekoliko stalnih angažmana, radi kao freelance ilustrator i grafički dizajner, uglavnom na projektima iz oblasti kulture, a kreira i vizuelni identitet KC Grada. Suosnivač i član dizajnerske grupe Turbosutra, sa kojom od 2006. godine ima kontinuirane izlete u izlagački rad u zemlji i inostranstvu. Od 2012. radi kao docent na odseku za grafički dizajn Fakulteta za umetnost i dizajn Univerziteta Džon Nezbit.

LJudmila Stratimirović suosnivačica je udruženja građana Kulturni front, koje stoji iza Kulturnog centra Grad, ali funkcioniše od 2000. godine. Danas art direktorka KC Grada, počela je kao dizajnerka nakita i šešira, a 1997. osnovala je umetničko-muzičku trupu Pozorište šešira, koja je poznata po neobičnom vizuelnom identitetu. Sa Kulturnim frontom organizovala je osmislila mnogobrojne umetničke i dizajnerske projekte u Beogradu ali i u svetu. Moda za poneti, Novi Folklor, Exploring Inspiration, kao i Artist in residence Belgrade samo su neki od realizovanih i projekata koji traju iz godine u godinu.

Aleksandar Stojanović diplomirao je na Filozofskom fakultetu, na odseku za istoriju umetnosti. Tokom studija, 2014. godine počinje da radi u Velikoj galeriji na organizaciji izložbi, a trenutno je na poziciji kustosa. Organizovao je više od 40 izložbi godišnjeg programa Velike galerije, a radio je i na projektiva inicirinim od strane Kulturnog fronta poput Exploring Inspiratios, Frontiers in Retreat, Artist in Residence. Sa grupom koleginica sa fakulteta 2015. osmišljava grupnu izložbu Queer Salon pod nazivom Sterortipi, a naredne 2016. godine kustos je grupne izložbe Metodologije dekonstrukcije identiteta kojom je obeležen 7. rođendan KC Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari