Pred dodelu ovogodišnjeg Oskara dosta se pisalo o reditelju Martinu Skorsezeu, koji je pet puta bio nominovan za prestižno priznanje, ali ga još uvek nije dobio. Očekuje se da će on konačno trijumfovati, a slična priča je bila i oko kompozitora Enia Morikonea, koji je imao šest nominacija, a sada će dobiti počasnog Oskara.

Pred dodelu ovogodišnjeg Oskara dosta se pisalo o reditelju Martinu Skorsezeu, koji je pet puta bio nominovan za prestižno priznanje, ali ga još uvek nije dobio. Očekuje se da će on konačno trijumfovati, a slična priča je bila i oko kompozitora Enia Morikonea, koji je imao šest nominacija, a sada će dobiti počasnog Oskara. Međutim, aktuelni rekorder po broju nominacija, a koji još nije dobio svoju zlatnu statuetu, jeste Kevin O’Konel (50). Ovaj „najveći luzer“ 18 puta bio je bezuspešan u trci za priznanje, a sada je po 19. put nominovan za zvučnu montažu filma „Apocalypto“ Mela Gibsona. „Pokušavam da održim dobar stav oko svega toga“, kaže O’Konel koji se navikao na poraze. „Za mene je čast i uzbuđenje sama činjenica što sam toliko puta bio nominovan“, dodaje on.

„Devojke iz snova“ dobio nagradu za zvučni miks

Film „Devojke iz snova“ dobio je nagradu za zvučni miks, koju dodeluje Udruženje za audio kinematografiju koje ima 550 članova. Ovo je bila 43. ceremonija dodele priznanja, a u televizijskoj kategoriji pobednici su bili mini-serijal „Let 93“, serija „Deadwood“, dok je posebno priznanje dobio specijal „Paul MCCARTNEY: The Space Within Us“.

Za svaku od svojih nominacija – počevši 1984. za „Terms of Edearment“ pa do „Gejšinih memoara“ iz 2006, on je svaki put spremao govor, a svi oni su sada u fioci njegovog stola. „Neki od njih su napisani na poleđini kartica, neki na salvetama. Skupljam stvari, tako da je to postao deo mog hobija“, kaže O’Konel koji je sačuvao i uramio sve sertifikate za nominacije. Pošto ima toliko iskustva u pisanju govora, njegov savet onima koji ga prvi put pišu je – „Neka bude zabavno, uzbudljivo i nemojte da vadite papir“, kaže on i naglašava da ako konačno bude u prilici da ispriča ono što je napisao kao svoj govor za Oskara, onda će se zahvaliti osobi koja mu je pomogla da uđe u svet filma, a to je njegova majka. Naime, ona je bila toliko uplašena za svoga sina kad je radio kao vatrogasac u Los Anđelesu, da ga je pre 29 godina naterala da promeni posao.

Nagrađeni produkcijski dizajneri

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari