Kinoteka obeležava 110 godina srpske kinematografije 1Foto: Promo

Jugoslovenska kinoteka obeležiće veliki jubilej, 110 godina srpske kinematografije, filmskim programom i predavanjem Aleksandra Erdeljanovića, koji su zakazani u Muzeju kinoteke 28. decembra, što je i datum prve filmske projekcije u svetu, koju su braća Limijer priredila 1895. u Parizu.

Prema rečima Erdeljanovića, mi slavimo sto deset godina od prvog srpskog igranog filma – “Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa” u režiji Čiča Ilije Stanojevića, i početka organizovane filmske produkcije u Srba, koju je započeo Svetozar Botorić.

– Tim povodom održaću predavanje u formi filmske istorijske čitanke o 110 ličnosti značajnih za Srbiju i srpski narod od 1904. do 1945. godine. Sličan projekat realizovan je u vreme obeležavanja 70 godina rada Jugoslovenske kinoteke, kada sam u Trebinju na studentskom kampusu održao predavanje uz filmske zapise o 70 značajnih ličnosti –  najavio je Erdeljanović, upravnik Arhiva kinoteke.

Sada je to prošireno, i jedna je vrsta audio-video enciklopedije.

– Snimke ličnosti koje sam odabrao pratim komentarima i njihovim kratkim biografijama. Taj veliki kolaž napravio sam od onoga što mi posedujemo, ali, nažalost, mnoge značajne ličnosti iz perioda 1904-1945. još nisu nađene na filmu, a neke od njih nisu nikada ni snimljene.

Izbor obuhvata ličnosti različitih profila – od kraljevskih porodica, preko državnika i političara, do vojskovođa i oficira, crkvenih velikodstojnika, do naučnika, književnika, slikara, sportista, glumaca, reditelja.

U nekoliko slučajeva čuće se i zvučni delovi, a veći deo materijala je iz nemog perioda i biće praćen muzikom – navodi Erdeljanović.

On ističe da će ovom prilikom po prvi put biti predstavljena dva pečata preduzeća Svetozara Botorića, koji su nedavno otkupljeni od privatnog kolekcionara i uskoro će biti izloženi u stalnoj postavci Naš muzej filma u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici.

Posle predavanja u Muzeju kinoteke biće prikazani filmovi producenta Svetozara Botorića, šest dokumentarnih i dva igrana – “Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi”, i “Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari