Knjiga “Dire i beleđe” autorke Ljiljane Živković promovisana u Zaječaru i Knjaževcu 1Foto: M. S. / Danas

Ljiljana Živković, penzionerka iz Novog Korita, održala je promocije svoje prve knjige “Dire i beleđe”, sinoć u Zaječaru, a u ponedeljak u Knjaževcu.

U prepunim salama u Knjaževcu i Zaječaru, ljudi su sa suzama u očima, pratili priče, Ljiljane Živković, pisane na torlačkom dijalektu, inspirisane tradicionalnim životom i ambijentom Stare planine.

Ona kaže za Danas da “živeći u gradovima, jureći za obrazovanjem, poslom i karijerom, negde usput „oni su izgubili svoj govor, torlački, karakterističan za ovaj deo Istočne Srbije“.

“Potrebno je da se naša istorija ne zaboravi. Da našim potomcima ostavimo gde su im koreni, da znaju ko su i odakle su. Sve doživljaje, slike i impresije, sećanja i zapažanja iz detinjstva i mladosti ja sam upila duboko u sebe, a sada sam ih pretočila u književnost”, objašnjava Ljiljana Živković.

Knjiga “Dire i beleđe” autorke Ljiljane Živković promovisana u Zaječaru i Knjaževcu 2
Foto: M. S. / Danas

Knjiga, “Dire i beleđe”, što u prevodu znači “Tragovi i belezi” pisana na Torlačkom dijalektu. Ljiljana u knjizi piše o običajima, folkloru, događajima i istoriji, iz njenog kraja, ali i o šaljivim momentima.

“Moje priče prožete su emocijama i nostalgijom za nečim što je nekada bilo mnogo lepo, a čega više nema”, ističe ona.

Ljiljana kaže za Danas, da su neke priče bile napisane još devedestih godina, a da je zatim prestala sa pisanjem. Pre nekoliko godina u dogovoru sa Dejanom Krstićem iz Zaječara, nastavila je da piše, a proizvod saradnje je ova knjiga.

Knjiga “Dire i beleđe” autorke Ljiljane Živković promovisana u Zaječaru i Knjaževcu 3
Foto: M. S. / Danas

Dr Dejan Krstić, predsednik Udruženja Torlaka iz Minićeva, kaže „da su do sada izdali oko 30 knjiga, od čega je sedam književnost na dijalektu, a da se u budućnosti očekuje još jedna knjiga autorke Ljiljane Živković“.

“U knjizi Dire i beleđe, ima 29 priča, svrstane u dva velika odeljka – u prvom su tužne i nostalgične, dok u drugom delu su šaljive i vedre priče”, ističe Krstić.

On je urednik knjige, i akcentovao je sve priče. Nije mogao da izdvoji koja mu je najlepša, pošto, kako on kaže, “sve njene priče bude emocije kod ljudi, što se videlo na promociji”.

Knjiga “Dire i beleđe” autorke Ljiljane Živković promovisana u Zaječaru i Knjaževcu 4
Foto: M. S. / Danas

Gost promocije je bio Milko Stojković, afirmisani književnik i aforističar, poreklom iz okoline Crne Trave, koji stvara i na crnotravskom govoru.

Sala u hotelu Srbija TIS, bila je mala da primi sve zainteresovane građane, a tokom prezentacije, dve pesme je otpevala Aleksandra Todorović – Rašković, etnomuzikološkinja iz Zaječara.

Liljana Živković, rođena je 29. maja 1950. godine u Novom Koritu kod Knjaževca. U rodnom selu završila je prva četiri, a u Minićevu ostala četiri razreda. Srednju medicinsku završava Zaječaru – smera akušerska sestra.

Ceo radni vek je radila kao akušerska sestra – babica. Od odlaska u penziju 2006. godine, vratila se u rodno selo, gde i sada živi i stvara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari