Književna inspiracija, ruganje kritičarima i ona pesma koju svi znaju: 40 godina albuma „Piece of Mind" benda Iron Maiden 1Foto: Olivier Martel / akg-images / Profimedia

 

Tek što je osvojio publiku albumom The Number of the Beast, bend Iron Maiden morao je da opravda visoka očekivanja albumom Piece of Mind, a unutrašnje turbulencije nisu pomagale.

The Number of the Beast, njihov treći po redu, doneo je veliku promenu jer je pevača Pola Di’Ana nakon dva albuma zamenio Brus Dikinson, koji je uspeo da oduševi sve.

Ovaj album oborio je nekoliko rekorda i mnogi su ga smatrali najboljim od tri, a tada je na red došao i četvrti album od koga se očekivalo još više.

Mejdeni su na taj pritisak odgovorili posvećivanjem snimanju, pa su već od 2. januara 1983. godine ušli u studio koji je, sasvim slučajno, bio okružen mnogim kafićima i barovima koje su rado posećivali.

Frontmen benda Stiv Haris već je nekoliko puta menjao postavku, a na red je došla još jedna veoma važna, pa je tako dotadašnji bubnjar Klajv Ber otpušten i na njegovo mesto doveden prijatelj benda Niko Mekbrejn.

Nakon početka snimanja u studiju na ostrvu Džerzi u Engleskom kanalu, bend je kasnije otputovao na Bahame da nastavi da uživa, odnosno da snima pesme.

Originalni naziv albuma bio je Food for Thought, ali je to promenjeno tokom, narovno, boravka u pabu.

Iako se Mekbrejn sjajno uklopio sa ostatkom ekipe i tako smo dobili ono što se danas naziva klasičnom postavom Mejdena, zanimljivo je da Brus Dikinson i danas smatra da je Klajv Ber ipak bio za nijansu bolji i da mu je trebalo dati više vremena u bendu.

Piece of Mind je prvi album benda koji nije nazvan po jednoj od pesama, a predstavlja i tematsko odstupanje od realnih i tema iz stvarnog života koje su bile najprisutnije na prva dva albuma.

Umesto toga, bend se okrenuo književnim, filmskim i drugim umetničkim delima za inspiraciju i to je ono po čemu će ostati prepoznatljivi i do danas.

Pesma To Tame a Land inspirisana je knjigom Dina Franka Herberta, koji nije želeo da dozvoli da se ona zove po njegovoj knjizi, pa je bend promenio naziv.

Pesma Flight of Icarus inspirisala je grčkim mitom o Dedalu i Ikaru, sa blago izmenjenom pričom, a ona je bila i razlog neslaganja između Stiva Harisa i Brusa Dikinsona.

Naime, Haris je tvrdio da je ona prespora i želeo je da joj ubrza ritam, dok je Dikinson verovao da je baš onakva kakva će se dopasti radio stanicama.

To se i desilo, jer je ona objavljena kao prvi singl i puštana na mnogim radio stanicama, pa je brzo ušla i na top listu.

Sam album je u Severnoj Americi dospeo na 14. mesto liste Billboard 200, po čemu je još uvek njihovo najuspešnije izdanje.

Jedna skrivena poruka posvećena američkom tržištu našla se na pesmi Still Life, a može se čuti samo ako se ploča pusti unazad.

U pitanju je Niko Mekbrejn, koji imitira Idija Amina po uzoru na Džona Birda, a sve to bila je šala na račun svih onih koji su bend nazivali satanističkim zbog tematike i imidža na prethodnom albumu.

Drugi singl sa albuma bila je pesma The Trooper, koju mnogi smatraju njihovom najprepoznatljivijom pesmom, a koju je inspirisala narativna poema Alfreda Lorda Tenisona.

Ovaj album jeste podelio kritičare, jer nisu svi bili blagonakloni, a i fanovima je trebalo vremena da se naviknu na promene, ali se ipak smatra uspešnim izdanjem.

Stiv Haris smatra da je on bio njihov najbolji album u tom trenutku i da je ostao sve do izdavanja sedmog albuma Seventh Son of a Seventh Son.

Može se reći da je Piece of Mind, zajedno sa još nekim svojim savremenicima, ipak uticao na razvoj rok i metal muzike do kraja 80-ih godina, a da je istovremeno bio i zaletanje Mejdena u neka još čuvenija izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari