Književna subverzija na zasluženom tronu 1

Deset godina nakon što je Ivan Čolović organizovao prvi protestni sajam knjiga, Biblioteka XX vek više nije samo protestni performans, on predstavlja ozbiljnu instituciju u najzrelijem smislu te reči- poručio je večeras književnik i izdavač Saša Stojanović na otvaranju jubilarnog sajma Biblioteke XX vek, koji se već deset godina održava uporedo sa zvaničnim sajmom knjiga.

Stojanović je, pred velikim brojem okupljenih dugogodišnjih saradnika, autora ali i ljubitelja izdanja ove kuće, istakao da je „velika čast otvoriti sajam Biblioteke XX vek“.

– I kad zanemarim moj hronično neuhranjeni ego, u više nego prirodnom bludu sa alavom sujetom, i dalje mi ostaje mnogo razloga za ponos. Biti deo biblioteke koja književnu subverziju uzdiže na zasluženi tron. Biti deo XX veka koji ne pristaje na zavijanje u čopor. Biti zakleti individualac, alergičan na sve vrste kolektiviteta. Da je Ivan Čolović objavio samo tri knjige, ako se ja pitam mislim pre svega na Edvarda Saida, na Imaginarni Balkan (Marije Todorove) i svoj Erotizam i književnost, njegova misija bi bila više nego zaokružena. Sve ostalo bi, rečeno suvim rečnikom ekonomije bio estetski ćar, etička dobit, umetničko filozofski superprofit. Dakle, uprkos svemu, ja ipak osećam da je sve tek počelo, da se Ivan Čolović nije pošteno ni zagrejao- rekao je Stojanović o uredniku Biblioteke XX vek, koja od 1989. izlazi samostalno, kao izdanje svog osnivača.

Ivan Čolović je pomenuo sve saradnike koji su pomogli da se tradicija Sajma održi, ali i podsetio da „mnogi od njih nisu više među nama“.

– U proteklih deset godina, među ljudima sa kojima smo se družili nažalost ima i onih koji su nas napustili. Prošle godine nas je napustio Laza Stojanović, koji je otvorio prošlogodišnji sajam i Tanja Tagirov, koja nam je pre nekoliko godina pomagala u izvlačenju brojeva naše nagradne tombole- rekao je Čolović i dodao da im se „zahvaljuje za sve dobro i lepo po čemu ih i danas pamtimo“.
I ove godine održana je tradicionalna sajamska tombola, a brojeve su izvlačili Vesna Mališić, urednica NIN-a i glumac Branko Cvejić. Pored već ustaljenih nagrada, povodom desetogodišnjice sajma, izvučeni dobitnik bingo nagrade dobio je, osim deset izdanja po izboru i primerak knjige Borke Pavićević Glava u torbim kao i jednu knjigu Saše Stojanovića. Dobitniku ekstra bingo nagrade, po prvi put, dodeljen je komplet od 25 knjiga.

Na sajmu je izloženo više od sto naslova Biblioteke XX vek, ali i nova izdanja među kojima su imena poput Srđana Atanasovskog, Vojka Gorjanca, Ranka Bugarskog, Rigelsa Halilija, Ane Hofman i drugih.

Decenije postojanja

Biblioteku XX vek osnovao je 1971. godine Ivan Čolović, a prva objavljena knjiga bila je studija Pola Langrana Uvod u permanentno obrazovanje. Biblioteka objavljuje naučna i esejistička dela o širokom krugu antropoloških tema, a kada su u pitanju strani autori, biraju se samo oni koji nisu već prevođeni na srpski jezik. Biblioteka XX vek dosada je odjavila dela gotovo 100 autora. Autor svih korica knjiga objavljenih do sada je akademski slikar Ivan Mesner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari