Američki glumac i reditelj Džejms Franko predstavio je u Kanu svoj novi film „Dok ležah na samrti“. U pitanju je adaptacija istoimenog romana Vilijema Foknera u kojoj Franko glumi i glavnu ulogu.

Priča o siromašnoj južnjačkoj porodici Bandren iz Misisipija, koja se trudi da iz plemenitih ili sebičnih razloga ostvari poslednju želju svoje supruge ili majke – da bude sahranjena u svom rodnom gradu, prikazana je u okviru selekcije Izvestan pogled. Zanimljivo je da Fokner, koji je delo napisao 1930, nikada nije želeo da njegove knjige budu adaptirane za film, iako je i sam pisao scenarije za holivudske filmove.

Inače, ovogodišnji Kanski festival obeležilo je više filmova nastalih prema književnim delima. Najviše pažnje na Azurnoj obali svakako je privukao film koji je otvorio festival – „Veliki Getsbi“ Baza Lurmana sa Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi. Pored četvrte filmske verzije čuvenog romana Frensisa Skota Ficdžeralda, na programu je i novi film Romana Polanskog – adaptacija pozorišnog komada Amerikanca Dejvida Ajvsa „Venera u krznu“. Jedan od favorita u trci za Zlatnu palmu je adaptacija prve knjige etnopsihoanalitičara Žorža Deverea „Jimi P: Psihoterapija Indijanca sa visoravni“ u režiji Arnoa Deplešena sa Benisiom del Torom u glavnoj ulozi. Veliko interesovanje izazvalo je i novo ostvarenje Stivena Soderberga „Behind the Candelabra“, u kome Majkl Daglas tumači muzičara Liberačija, a Met Dejmon njegovog ljubavnika, vozača i najboljeg prijatelja Skota Torsona. Film je urađen po delu Francuskinje Amande Atre.

Argentinka Lusija Puenso, koja je već na velikom platnu adaptirala svoje delo „Dete riba“ 2009. godine, prikazuje u Kanu film „Wakolda“, takođe adaptaciju sopstvenog romana, a Arno de Palijer donosi svoj film „Michael Kohlhas“ sa Mads Mikelsonom u naslovnoj ulozi, koji je adaptacija dela nemačkog pisca Hajnriha fon Klajsta, koji je pre toga pretočio u film reditelj Folker Šlendorf 1969. godine. Festival će takođe zatvoriti adaptacija. U pitanju je francuski triler Žeroma Sala „Zulu“ inspirisan istoimenim romanom Karila Ferea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari