Književnik Risto Lazarov dobitnik dve nagrade Zadužbine "Petra Kočića" 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Književnik Risto Lazarov dobitnik je dve ovogodišnje nagrade koje dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ iz Beograda.

Žiri, čiji je predsednik bio Nikola Vukolić, a članovi pisci Miljenko Jergović i Mladen Vesković, jednoglasnom odlukom dodelio je nagradu „Kočićevo pero“ Lazarovu za knjigu „Ceđena“ u izdanju Zadužbine „Petar Kočić“.

Lazarov je prestižnu književnu nagradu „Kočićeva knjiga“ za celokupno književno stvaralaštvo, primio na svečanosti u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Po saopštenju žirija, nagrada se dodeljuje za „visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči“.

Proteklih godina nekoliko knjiga Riste Lazarova obavljeno je na srpskom jeziku.

Predsednik žirija Nikola Vukolić rekao je da je knjiga pesama „Ceđena“ tematski i problemski raznovrsna, stilski i jezički uravnotežena, poetički i filozofski utemeljena.

„U njegovim pesmama posebno imponuje teza da su reči svetlosnog porekla, te njihov smisao nije u tome da znače, već da svetle. Lazarov je svojim celokupnim, višedecenijskim, radom na najlepši način obeležio protekli period u našoj književnosti. Stvorio je raskošno književno delo, po kome je prepoznatljiv i znan. Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i veštom pisanju, Risto Lazarov je potvrdio ugled u našoj književnosti i time zaslužio i nagradu Kočićeva knjiga, koja se dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo“, rekao je Vukolić.

Na dodeli nagrada istaknut je veliki prevodilački trud i rad Lazarova, kao i to da je na makedeonski preveo „čitavu srpsku biblioteku“, a navedeno je i da on neguje brojna iskrena prijateljstva sa srpskim autorima i promoviše vezu između Srbije i Makedonije.

Nakon uručenja nagrade, Lazarov je rekao da se oseća sjajno.

„Primio sam čak dve Kočićeve nagrade i to u tako lepom društvu, gde su mi svi drugar do drugara. Nisam ni sanjao da ću to doživeti. Zaista sam zadovoljan. Drago mi je da je sagledano da nešto radim. U srcu nosim Beograd. Često sam u prestonici, i kad nisam – jesam. Mislim da smo nepravedno udaljenijeni jedni od drugih i da bi trebalo da se ponovo zbližavamo. Više mi znači da me objave u Beogradu, nego, recimo u Kanadi“, rekao je Lazarov agenciji Beta nakon dodele nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari