Ko je projektovao „Beograđanku”? 1Dva Branka u Beograđanci, arhitekta (levo) i gradonačelnik (desno): Fotografija sa izložbe posvećene arhitekti Branku Pešiću u UK Parobrod

Ko je projektovao „Beograđanku“, jedan od simbola Beograda? Arhitekta ili gradonačelnik? Branko Pešić (1922-1986), društveno-politički radnik SRS i gradonačelnik Beograda, ili Branko Pešić (1921-2006), arhitekta i univerzitetski profesor?

Da ste 29. oktobra pratili Jutarnji program RTS-a i videli prilog o premijeri filma „Gradonačelnik”, koji se bavi zaostavštinom gradonačelnika Branka Pešića, na ovo pitanje biste sigurno dobili pogrešan odgovor.

Tokom izveštaja sa premijere, u kome su prikazani i delovi dokumentarnog filma Duške Jovanić i Vuka Dapčevića, mogli su da čuju podaci o životu Branka Pešića, ali ne o onom o kojem govori film već o poznatom arhitekti, projektantu brojnih objekata u Beogradu i univerzitetskom profesoru.

Rečeno je da je završio Tehnički fakultet 1947. godine, da je bio šef biroa u Direkciji za izgradnju Novog Beograda, kao i profesor na nekoliko fakulteta.

Gradonačelniku je pripisano i 117 realizovanih projekata poznatog imenjaka, kao što su jugoslovenski paviljoni na brojnim međunarodnim sajmovima, Palata „Beograd”, 27 crkvena objekta i projekat za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save.

U prilogu se pominje i da je gradonačelnik bio i glavni organizator i nadzorni inženjer svih radova na gradnji Hrama, da za to nije primao platu jer je smatrao da je to njegova dužnost, kao i da je prikupljao sredstva za hram i da je povodom toga održavao predavanja i izložbe.

Ali i da je bio i predsednik i član brojnih stručnih žirija.

Prilog je postavljen i na sajt RTS-a ali bez spornih delova, koji su preuzeti sa stanice Vikipedije posvećene arhitekti Branku Pešiću.

Da se već pomenuto pitanje ko je projektovao „Beograđanku“, postavi zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću, koji je i bio jedan od sagovornika u prilogu, dobijeni odgovor bi sigurno bio pogrešan.

Naime, gostujući 27. januara 2020. godine u emisiji „Dobro jutro, Srbijo” na televiziji Hepi, Vesić je pričajući anegdote iz života gradonačelnika Branka Pešića izjavio da je Branko „dok je bio gradonačelnik projektovao ’Beograđanku’“.

„Zamislite sada da gradonačelnik Beograda, recimo, projektuje zgradu koju radi država. To bi bio sukob interesa, to bi bilo strašno. Pa ne bi se skidao sa N1 i ove Olje Bećković“, rekao je tada Vesić.

Dokumentarni film „Gradonačelnik“ prikazan je u okviru manifestacije „Dani slobode“ u Kombank dvorani, a sadrži arhivske snimke i svedočenja saradnika, porodice i prijatelja gradonačelnika Branka Pešića.

Izložba o jednom od najznačajnijih arhitekata sa ovih prostora Branku Pešiću otvorena je u Parobrodu do 5. novembra, kada će nastaviti da putuje po drugim gradovima.

Na izložbi je prikazan stvaralački opus ovog arhitekte, crteži, akvareli, kao i autobiografski zapisi „Sećanja“.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari