Ko su „seljaci”, „džiberi” i „papci” i kakav im je muzički ukus: U susret knjizi Raspevani Beograd 1Foto; KCB Promo

Teoretičarka kulture i medija Irena Šentevska večeras u 19 sati u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda održaće predavanje kojim najavljuje izlazak svoje knjige „Raspevani Beograd: urbani identitet i muzički video“ , koje objavljuje izdavačka kuća Klio.

Knjiga razmatra na koji način Beograd u tri tranzicione decenije (1980–2010) konstruiše svoj urbani identitet kroz polemike o popularnoj muzici i kroz medijsku formu muzičkog videa.

Kako se muzički video razvijao u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji; da li je NNM (novokomponovana narodna muzika) seoski ili gradski medijski fenomen; ko su „seljaci”, „džiberi” i „papci” i kakav im je muzički ukus; kako definisati turbo-folk na najmanje 36 načina; šta je „jaranizacija” i da li je Bijelo dugme stvorilo ili uništilo jugoslovenski rok; da li je Novi Beograd socijalistička spavaonica, postsocijalistički geto ili najneoliberalnija opština u Srbiji? – samo su neka od pitanja koja se opserviraju u ovom izdanju.

Na predavanju fokus će biti na slici Beograda u muzičkim spotovima i na tome kako se tranzicioni Beograd transformisao iza leđa muzičkih izvođača svih žanrovskih usmerenja.

Ovo je ujedno i jedinstvena prilika da se pojave razmotrene u knjizi bolje sagledaju uz pomoć isečaka iz muzičkih videa i fotografija koje su pratile odabrane muzičke iskaze opisane u Raspevanom Beogradu.

O autorki

Irena Šentevska je doktorirala na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Stručne radove do sada je objavljivala u 12 evropskih zemalja, SAD i Indiji, za vodeće akademske izdavače (Routledge, Palgrave, Peter Lang, De Gruyter, Berghahn Books, Bloomsbury Academic, Indiana University Press itd.) Autorka je knjige The Swinging 90s: Pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika (Orion Art, Beograd, 2016). U slobodno vreme bezuspešno uči turski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari