"Koja - ja imam šarene oči" 1foto: Goranka Matić

Izložba „Koja – ja imam šarene oči“posvećena muzičaru Dušanu Kojiću Koji biće otvorena u petak 21. aprila na Platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” od 18 časova, a događaj će uveličati pravi aktuelni Kojini naslednici – impresivan novi beogradski art-rok bend KOIKOI sa svojim Hali Gali prijateljima.

Izložbom “Koja – ja imam šarene oči”, autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, dizajnerka Dobrila Stevanić, kao i fotografi Goranka Matić, Predrag Popović Buca, Stanislav Milojković, Andreja Kmetović i Nemanja Đorđević,u saradnji sa JP “Beogradska tvrđava”, odužuju se velikom umetniku za njegov veličanstven doprinos kulturi grada Beograda, regiona i Evrope.
Dušan Kojić Koja, rođen u Beogradu, 14. juna 1961. godine – spada među najuticajnije autore i muzičare rok scene u nekadašnjoj Jugoslaviji, Srbiji i Beogradu.

U muzičkim grupama Šarlo Akrobata i Disciplina Kičme izgradio je reputaciju beskompromisnog stvaraoca, što je svojom originalnošću i inventivnošću snažno doprineo da ovdašnje grupe konačno počnu da razmišljaju o sebi kao delu svetskih muzičkih tokova i prime neophodnu dozu samopouzdanja za upravo takve poduhvate, sledeći primer svog velikog heroja.

Prvi album Discipline Kičme “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” izašao je 1983. – dakle, pre tačno 40 godina – lansirajući od samog starta autentičan stil sa uticajima klasičnog roka Džimija Hendriksa, samoniklog panka i dadaističkih stihova, da bi potom usledila i remek-dela “Zeleni Zub na planeti dosade” (1989) i “Nova iznenađenja za nova pokolenja” (1991), koja su zauvek promenila lik ovdašnjeg rokenrola, postavljajući nove kreativne standarde za sve buduće generacije.Londonskim razdobljem svoje karijere, sa novom internacionalnom postavom po imenu Disciplin A Kitschme, kao i povratničkom fazom nakon toga u Beogradu novog milenijuma, Dušan Kojić Koja ispisao je najubojitije i najneumoljivije stranice pobunjeničke muzike na ovim prostorima.

Bez dlake na jeziku, munjevit, duhovit, gizdav i nepokolebljiv, ovaj briljantni ometač neukusa i kolotečine u našim životima, nadvisio je tako svako vreme u kome je delovao – uključujući i ovo današnje – držeći neprestano svojim savremenicima britke lekcije iz etike, estetike i filozofije zen građanstva, za kojima smo oduvek toliko žudeli.

Predrag Popović Buca (novinar i fotograf Dzuboksa u vreme Šarla i Discipline, a kasnije osnivač Popboksa), Kojin prijatelj svih ovih godina, za ovu priliku ekskluzivno je napisao:
„Neki obeležavaju vreme. Drugi obeležavaju prostor. Najbolji obeležavaju i vreme i prostor. Tako je, onda, prirodno da Kalemegdan, koji od pamtiveka brani svoj prostor, odaje priznanje jednom od svojih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari