Niko kao Koja: Otvorena izložba fotografija posvećenih frontmenu Discipline kičme 1Foto Predrag Popović

Izložba fotografija posvećenih jednom od najoriginalnijih rok muzičara sa prostora bivše Jugoslavije i šire Dušanu Kojiću Koji, čiji su autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, otvorena je na Malom Kalemegdanu, kao svojevrsno odavanje duga tom velikom umetniku za njegov izuzetan doprinos kulturi grada Beograda, regiona i Evrope, piše SEEcult.org

Izložba „Koja – Ja imam šarene oči“ obuhvata Kojine fotografije iz različitih perioda karijere čiji su autori: Goranka Matić, Predrag Popović Buca, Stanislav Milojković, Andreja Kmetović i Nemanja Đorđević.

Dušan Kojić Koja, rođen u Beogradu 14. juna 1961. godine, spada među nauticajnije autore i muzičare rok scene u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Kroz sastave Šarlo Akrobata i Disciplina kičme, kako su istakli organizatori, izgradio je reputaciju beskompromisnog stvaraoca i svojom originalnošću i inventivnošću snažno doprineo da ovdašnje grupe konačno počnu da razmišljaju o sebi kao delu svetskih muzičkih tokova i prime neophodnu dozu samopouzdanja za upravo takve poduhvate, sledeći primer svog velikog heroja.

„Izložba je tu da bi pokazala da je Koja naš heroj. Mesto mu je na Kalemegdanu i u našim srcima“, istakao je Dragan Ambrozić, dok je Zorica Kojić dodala da je povod za izložbu obeležavanje velikog datuma u domaćem, regionalnom rokenrolu, a i evropskom i svetskom – 40 godina od izlaska prvog albuma Dicipline kičme „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“.

Goranka Matić rekla je na otvaranju da Koja zna za izložbu, što joj je posebno drago, pa će dobiti i fotografije postavke.

„Nadam se da smo svi u mislima sa njim i da će on misliti na nas“, rekla je Goranka Matić. „Koju znam više od 40 godina. Hvala mu što postoji!“, dodala je.

Rok kritičar Moma Rajin istakao je da je Koja primer spoja rokenrola i umetnosti.

„Sve nas koje još uvek zanimaju visoki dometi rokenrola i umetnosti spojio je ovaj čovek koga predstavljamo danas. Ako pod visokim dometima rokenrola podrazumevamo neophodan talenat, upornost, energiju, ponekad tvrdoglavost, beskompromisnost – eto ga Koja. Svi ti elementi važe i za umetnost. Možemo da podvučemo crtu i kažemo: Rokenrol + umetnost = Koja“, poručio je Rajin i dodao da zato ne bi bilo pogrešno kada bi marak u podnaslovu izložbe stajalo: „Niko kao on“.

Koja je u julu 2019. godine doživeo moždani udar u Londonu, od kojeg se i dalje polako oporavlja,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari