Kolumbijski violončelista Santjago Kanjon-Valensija u nedelju na Čelo Festu 1Foto: Promo

Kolumbijski majstor violončela i laureat najvećih svetskih takmičenja, Santjago Kanjon-Valensija, održaće koncert u nedelju 25. septembra u 20.00 u sali Beogradske filharmonije, u okviru 12. Čelo Festa.

Na programu će biti sledeća dela: Johan Sebastijan Bah: Svita br. 2, d moll, Džordž Kramb: Sonata za violončelo solo, Damijan Ponse de Leon: La ruta de la mariposa, Santjago Kanjon-Valensija: Ascenso Hacia lo Profundo.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Beogradske filharmonije.

Santjago Kanjon-Valensija je jedan od najperspektivnijih mladih čelista svoje generacije. Rođen je u Bogoti 1995. godine. Godine 2022, proglašen je umetnikom nove generacije Bi-Bi-Sija. Osvojio je srebrnu nagradu i nagradu „Favorit publike“ na XIV Međunarodnom takmičenju „Čajkovski“ 2019. godine. Kanjon- Valensija je već dugi niz godina stalni deo scene međunarodnih takmičenja za violončelo. Godine 2017, osvojio je treću nagradu na prestižnom Međunarodnom takmičenju „Kraljica Elizabeta“ u Briselu.

Fondacija Štarker mu je dodelila nagradu za 2018. godinu. On je dobitnik i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju violončela „Karlos Prijeto“, Međunarodnom muzičkom takmičenju u Pekingu, Međunarodnom muzičkom takmičenju u Gizbornu i Međunarodnom takmičenju mladih umetnika Lennox. Takođe je bio dobitnik glavnih nagrada na takmičenjima kao što su: Sfinga, Kazals, Johansen, Kasado i Adam.

Kao solista, debitovao je sa Filharmonijom iz Bogote kada je imao šest godina. Od tada je nastupao sa najznačajnijim orkestrima u svojoj rodnoj Kolumbiji, a njegova međunarodna solo karijera uključuje nastupe sa orkestrima kao što su: Marijinski orkestar pod vođstvom Valerija Gergijeva, Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija sa dirigentom Kristofom Ešenbahom, Briselska filharmonija sa dirigentom Stefanom Denevom, Sanktpeterburška filharmonija pod upravom Nikolaja Aleksejeva, Simfonijski orkestar Mađarskog radija pod upravom Janoša Kovača i Moskovski solisti sa Jurijem Bašmetom, zatim Kamerni orkestar Orfej i Simfonijski orkestar iz Antverpena sa Muhaijem Tangom.

Najvažniji Santjagovi nastupi u sezoni 2021/2022 su bili u Kolumbiji i Japanu, kao i solo debi sa: Simfonijskim orkestrom Štutgartskog radija pod upravom Andrisa Poge, Praškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Španije, Simfonijskim orkestrom Poljskog nacionalnog radija, kao i nastupe na festivalu u Drezdenu, na festivalu Kazals i festivalu u Moricburgu.

Inspirisan novijom muzikom, Kanjon-Valensija je premijerno svetu predstavio delo Karlosa Izkaraja, „Stringmaster“ za violončelo zajedno sa Simfonijskim orkestrom Alabame, kao i delo Horhea Pinzona „Rapsodia a los 4 Elementos“ za violončelo na Međunarodnom muzičkom festivalu u Kartageni 2019. godine. Pored toga, premijerno je predstavio i Hinasterin koncert za violončelo br. 2 sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Kolumbije, kao i Guldin koncert za violončelo u Oklandu sa Kamernim orkestrom Oklanda.

Santjago iskazuje posebno interesovanje za naručivanje novih dela, aranžiranje, kao i pisanje sopstvenih dela. Njegov album će biti objavljen krajem ove godine. Ostvario je debitantsko CD izdanje ,,Solo“ koji je međunarodno priznat od strane časopisa Strad, kao i ruske sonate za violončelo i popularne komade za violončelo sa pijanistkinjom Ketrin Ostin.

Od 2011. godine, Kanjon-Valensija dobija stipendiju Mayra & Edmundo Esquenazi preko fondacije Salvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari