Narodno pozorište iz Banjaluke gostuje u subotu 6. novembra na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta sa predstavom „Moj brat“. U pitanju je beogradska premijera komada koji je napisao Nebojša Bradić, a režirao Milan Karadžić, koji je nastao namenski povodom obeležavanja 80 godina postojanja nacionalnog teatra Republike Srpske. Ovaj jubilej povezan je sa jednim drugim važnim datumom u ovdašnjoj kulturi – stogodišnjicom rođenja Meše Selimovića, pa je tako tekst komada nastao dramatizacijom Selimovićevih „Sjećanja“.

– „Sjećanja“ su jedan od najboljih autobiografskih rukopisa na srpskom jeziku“, istakao je juče na konferenciji za novinare u BDP Bradić, „ali je struktura komada naša i priča je potpuno nova. Ona je zapravo umetnička istina koja stupa u dijalog sa vremenima koja Selimović opisuje u svom delu, ali i sa našim, današnjim vremenom. Komad se bavi teškim periodom nakon Drugog svetskog rata, ali u pitanju nije istorijska drama, već fikcija koja je potekla od dokumenta“, dodao je on.

– Komad se bavi osećanjem griže savesti, greha, ali i praštanjem i ljubavlju jer bez nje smo, kako to kaže Meša, svi na gubitku, rekao je reditelj. Tako između lika Muharema, inspirisanog Mešinim životom, i lika Marije, žene Muharemovog brata, postoji ljubavna priča. Njih dvoje igraju Nikolina Jelisavac i Aleksandar Blanić, a u ostalim ulogama su: Željko Stjepanović, Aleksandar Stojković i Branko Janković. Scenograf je Dragan Purković-Macan, kostimograf Ivana Jovanović, a muziku je komponovao Zoran Erić. Predstava je u Banjaluci premijerno izvedena 18. oktobra, imala je tri reprize, i za to vreme stekla je naklonost publike.

Cela godina u znaku jubileja

Od nove godine predstava „Moj brat“ NP Republike Srpske gotovo redovno biće na repertoaru BDP, najavio je upravnik banjalučkog pozorišta Rade Simović. Cela sledeća godina biće u znaku obeležavanja jubileja pozorišta, pa će se na njegovom repertoaru naći mnoge praizvedbe, i u tom smislu postoji dogovor i sa Ateljeom 212, kao i sa Sterijinim pozorjem vezano za prošlogodišnji pobednički tekst ovog festivala. Sa predstavom „Moj brat“ NP Republike Srpske predstoji učešće na Susretima pozorišta BiH u Brčkom, kao i igranje u Sarajevu, i gostovanja u drugim gradovima. Bradićevu dramu objavio je književni časopis Republike Srpske „Krajina“ i kao separatno izdanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari