Poezija kao potraga za smislom svakodnevice: Književno veče Tamare Đuran u Književnom salonu Kirka 1Foto promo Arhipelag

Nova knjiga pesama Tamare Đuran „Još pre vremena“, objavljena pre nekoliko meseci u izdanju Arhipelaga, biće predstavljena u petak, 24. maja u 19 h, u Književnom salonu Kirka (Njegoševa 73/10), a o njenoj poeziji govoriće kritičar Gojko Božović, glavni urednik ove izdavačke kuće.

Povezane jedinstvenom temom i celovitom zamisli, pesme u knjizi „Još pre vremena“ oblikuju poemu o modernoj jedinki koja kroz obrede i iskušenja ljubavi traga za smislom svakodnevice. Pojedinačne pesme ove knjige predstavljaju posebnu jezičku, emotivnu i egzistencijalnu situaciju, a sve zajedno one se stapaju u strasnu i evokativnu, delikatnu i neposredno kazanu liriku.

„Tamara Đuran poeziju razume kao intimističku lirsku fakturu oblikovanu prema potrebama traganja za smislom, ali je pritom svesna da je govor sam po sebi vrsta traganja. Otuda ove stihove možemo čitati ne samo u ključu ljubavne lirike već i kao dijalog s hipotetičkim novim ja, koje svoju projekciju nalazi u dosluhu sa stvarnošću drugog“, napisao je pesnik Dejan Aleksić povodom knjige pesama „Još pre vremena“.

„Lirsko obraćanje kao integrišući pokretač u odnosu dva bića daje osnovni ton ove pesničke knjige. Time pesnikinja postiže ono što se od poezije najčešće i očekuje – da bude vrsta svedočanstva“, istakao je Aleksić.

Tamara Đuran rođena je 1982. u Smederevskoj Palanci. Završila je Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Lektor je i jezički konsultant. Pre knjige „Još pre vremena“, objavila je knjige pesama: „Evolucija reči“ (2006) i „Kamen i kost“. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari