Kompozitori protiv Tasovca

Ostavite komentar


  1. Ivan Tasovac bi mogao da posluzi kao POKAZNI EKSPONAT, ambiciocnim ljudima, sta ce im se desiti kad odu ili ih izbace iz politike, a to se svima jednog dana dogodi bozjom voljom ili voljom vlastodrzaca. Desi se ponekad, ali redje i voljom naroda.

  2. Kada neko kao TASOVAC,,Zaboravi,,,,MUZIČKE SKALE,,I ZAMENI IH Za,,POLITIČKE, I ,,Nečuje,, I ,,NEMA Dovoljno podataka,, ŠTA Se DEŠAVA,U RESORU za koji j,e,,izabran,,,Nije Čudo, Da GA kolege NEĆE.Bumerang je opasna ,,igračka,, i ,,posebnim,,rukama,.

  3. LJUBIŠA JOVANOVIĆ
    je diplomirao i magistrirao u Beogradu u klasi prof. Miodraga Azanjca. Usavršavao se u klasi prof. Chiristian-a Larde-a u Parizu i Aurele Nicolet-a u Bazelu.Nosilac je „Diplome Superieur de Concertiste“ na L’Ecole Normal Superieur de Musique de Paris 1983. Svirao je na svim značajnim festivalima u bivsoj Jugoslaviji, kao i u Francuskoj, Švajcarskoj, Kini, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Alžiru, Finskoj, Danskoj, Ukrajini, Juznoj Africi, Norveškoj, Argentini…
    Ljubiša Jovanović je dobitnik najprestižnijih nagrada i društvenih priznanja: Aprilske Nagrade Grada Beograda (2008. i 2013.god.), Svetosavske nagrade za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji (2009.), Zlatne medalje povodom 75 godina od nastanka Beogradske filharmonije (1998.), Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za dostignuća u unapređenju nastave (2000.) Prve nagrade za interpretaciju na „Internacionalnoj tribini kompozitora“ (1992. i 1998.), »Zlatni Beočug« za umetnička dostignuća, (1992.), Godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (1992.), kao i nagrade Beogradskog fonda za kulturu za najbolje koncerte u Beogradu 1987.,1989., 1991. i 1992. god.
    Vodio je majstorske kurseve u Nemackoj, Argentini, Italiji, Ukrajini, Norveškoj, Kini, Juznoj Africi, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj gori i Srbiji.
    Najveći flautisti današnjice, Aurele Nicolet, Irena Grafenauer, Emmanuel Pahud, Michel Debost, Christian Larde, Silvia Careddu, sarađivali su i nastupali sa Ljubišom Jovanovićem. Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja. Tokom više od 35 godina umetničke aktivnosti, premijerno je izveo oko 60 koncertantnih, solističkih i kamernih kompozicija srpskih autora.
    Ljubiša Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978-’88), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (1988-’89.) i Beogradske filharmonije (1989-2004.). Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (od 1993.) i Muzickoj akademiji na Cetinju-CG (od 1996-2014.). Od 2002-2009. godine je bio prodekan za umetničko – naučni rad na FMU.
    Osnivač je i predsednik Orkestra Camerata Serbica-2004.,kao i Festivala klasične muzike BUNT (Beogradska Umetnička Nova Teritorija) od 2013 godine.
    Od 2010. godine je umetnički rukovodilac i dirigent ansambala „Lola klasik“. Od 2015. godine je umetnički direktor uglednog medjunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu

    Ivan Tasovac

    Profesija: Pijanista Datum rodjenja: 21. juna 1966. godine u Beogradu

    Biografija:

    Ivan Tasovac je sin poznatog glumca Predraga Tasovca i pijanistkinje Marije Tasovac. Oženjen je, i ima jednog sina. Diplomirao je klavir na moskovskom Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski", sa 12 godina nastupao uz podršku Beogradske i Zagrebačke filharmonije, i godinama bio priznati pijanista pre nego što je 2001. došao na čelo Beogradske filharmonije.

    U zemlji u kojoj je kultura uvek "poslednja rupa na svirali", Tasovac je uspeo da od BF napravi instituciju, koliko ogromnim zalaganjem za bolji tretman talentovanih ljudi koji je čine, toliko i originalnim i često šašavim načinima promocije. Beogradska filharmonija tako je dala oglas u kojem se "iznajmljuje za svadbe i sahrane", "okupirala" je Ulicu Strahinića Bana, raspisivala tendere za izbor dirigenta, muzičari su se slikali kao "traženi" kriminalci na Divljem zapadu… Duhovita i originalna promocija donela je Filharmoniji slavu ne samo u Srbiji, već i u svetu.

    Tasovac niže uspehe sa BF, i oštro kritikuje uslove u kulturi u Srbiji. Beogradska filharmonija je 2013. godine pod njegovim vođstvom dočekala 90. rođendan, koji je, iako bez sopstvene koncertne dvorane, proslavila 14. juna velikim koncertom u Sali Kolarčeve zadužbine. Poslednje godine rad Filharmonije obeležila su brojna gostovanja velikih svetskih imena, ali i ciklus "Pika-Točka-Tačka", koji je ujedinio filharmonije iz Ljubljane, Zagreba i Beograda.

    Aktivan je na društvenim mrežama, gde često bez dlake na jeziku raspali po pojavama iz sveta pop kulture, estrade, ali i politike.

    Prepoznatljiv je po "čupavoj" frizuri i ležernom stilu odevanja.

    Od 2009. Ivan Tasovac je član žirija takmičarskog šoua "Ja imam talenat". Jedini član koji se nije promenio za četiri sezone emitovanja, Tasovac je u domaćem "Talentu" ono što je Sajmon Kauel u stranim pevačkim takmičenjima – onaj čijeg se strašnog suda učesnici najviše plaše, a kojeg publika najviše voli da čuje.

    Od avgusta 2013. – 2016 obavlja funkciju ministra kulture Vladi Ivice Dacica te Aleksandra Vucica.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.