Metju PeriFoto: EPA PHOTO/EPA/Rhona WISE//

Smrt Metjua Perija od akutnog dejstva leka ketamina, koji se dobija na recept, predmet je opsežne istrage. Vlasti ispituju gde je i kako glumac nabavljao lek, saopštili su zvaničnici policije Los Anđelesa.

Glumac Metju Peri je pronađen mrtav 28. oktobra prošle godine u hidromasažnoj kadi u svojoj kući. Prema lekarskom izveštaju, ketamin, koji se ponekad koristi za lečenje depresije, pronađen je u tragovima, u sadržaju Perijevog želuca. Ipak, količina pronađena u njegovoj krvi bila je otprilike ista količina koja bi se koristila tokom opšte anestezije, pokazala je obdukcija.

To kako je Peri došao do toliko ketamina, sada je predmet istrage Policijske uprave Los Anđelesa uz pomoć Uprave za borbu protiv droga i američke poštanske službe, rekao je za Tajms kapetan Odeljenja za pljačke i ubistva Skot Vilijams, prenosi RTS.

Ketamin u Perijevom organizmu izazvao je prekomernu stimulaciju kardiovaskularnog sistema i respiratornu depresiju, izvestio je lekar. Ostali faktori koji su doprineli smrti glumca uključivali su utapanje, bolest koronarne arterije i efekte buprenorfina, leka koji se koristi za lečenje poremećaja upotrebe opioida, prenosi Los Anđeles tajms.

Glumac je bio najpoznatiji po tome što je u 10 sezona, od 1994. do 2004. godine, igrao sarkastičnog i duhovitog Čendlera Binga u seriji „Prijatelji“ televizije „NBC“. U svojim memoarima iz 2022. godine, Metju Peri priznaje da je počeo da zloupotrebljava supstance sa 14 godina i opisuje kako je dobio ulogu u „Prijateljima“ deceniju kasnije.

Slava je uticala na njegovu zavisnost od alkohola i droga. U jednom trenutku, napisao je u svojoj knjizi, uzimao je skoro pedeset tableta dnevno.

Prema rečima lekara, Peri je bio podvrgnut terapiji infuzije ketamina svaki drugi dan tokom određenog vremenskog perioda, ali je smanjio taj unos, a poslednja poznata infuzija mu je bila data nedelju i po dana pre smrti.

Medicinski stručnjaci kažu da ketamin pronađen kod Perija u vreme njegove smrti nije mogao biti iz te infuzije jer supstanca obično nestaje u količinama koje se mogu detektovati tri do četiri sata nakon uzimanja.

Prema izveštaju sa autopsije, Metju Peri je tog jutra oko 11 igrao piklbol, a njegov pomoćnik ga je poslednji put video u 13:37.

Po povratku u Perijev dom na Blu Sejl Drajvu pomoćnik glumca ga je pronašao kako pluta u vodi licem okrenutim nadole. On je izvukao Perijevu glavu iz vode i pozvao hitnu pomoć. Lekari su po dolasku pomerili telo Perija na travnjak, i tu je proglašen mrtvim.

Lek koji se obično koristi kao anestetik, ketamin, sve više se nudi u privatnim klinikama za lečenje depresije i drugih poremećaja mentalnog zdravlja, kaže dr Dejvid Gudman-Meza, specijalista za medicinu i zarazne bolesti na Univerzitetu Kalifornije.

Neki ljudi ga takođe rekreativno ušmrkavaju ili ubrizgavaju kako bi doživeli euforične ili „disocijacijske“ efekte koji uzrokuju da se neko oseća odvojeno od sopstvenog tela, dodao je Gudman-Meza.

U veoma visokim dozama, može da natera ljude da se osećaju imobilizovano i da podstakne halucinacije. Lek može takođe otežati disanje i povećati napore za srce. Ako neko već ima koronarnu arterijsku bolest i uzima velike doze ketamina, „to bi moglo da ubrza rad srca, stvori veći pritisak koji arterije nemaju sposobnost da podnesu“, objasnio je lekar.

Metju Peri bolovao od dijabetesa i opstrukcije puća

U izveštaju sa obdukcije navedeno je da Peri nije imao druge lekove u svom organizmu i da je u trenutku smrti bio trezan 19 meseci. U njegovoj kući nije bilo dokaza o nedozvoljenim drogama ili priboru za narkotike.

Metju Peri je takođe imao dijabetes i bolovao je od hronične opstruktivne bolesti pluća, koja se odnosi na grupu bolesti koje izazivaju blokadu protoka vazduha i probleme sa disanjem. Jedno vreme je imao naviku da puši dve kutije cigareta dnevno.

Lekari su razgovarali sa osobama bliskim Periju nakon njegove smrti, a oni su opisali da je bio „dobrog raspoloženja“ i dodali da je prestao da puši dve nedelje pre smrti, kao i to da se odviknuo od ketamina.

U Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje SAD je 2006. zaključeno da intravenska doza ketamina ima brze antidepresivne efekte. Izvršeno je oko 300 kliničkih ispitivanja i oni su otkrili da ketamin izuzetno brzo deluje u poređenju sa tradicionalnim antidepresivima, i da može da ublaži depresiju na period koji može da traje danima ili nedeljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari