Koncert Operskog studija NP na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 1Foto Željko Jovanović / Narodno pozoriste u Beogardu

U nedelju poslednjeg dana januara u 19 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu održaće se Koncert polaznika Operskog studija NP.

Kako se saopšteno iz nacionalnog teatra, koncert je pozajmio naslov od jedne od Mocartovih opera „Tako rade sve“ („Cosi Fan Tutte“), a kako je najavljeno na programu su arije i dueti iz opera: „Karmen“, „Madam Baterflaj“, „Boemi“, „Evgenije Onjegin“, „Kći puka“, „Toska“, „Rigoleto“ i „Turandont“.

U režiji Ivane Dragutinović Maričić i scenografiji Borisa Maksimovića na koncertu bi trebalo da nastupe: Katarina Radovanović, Iskra Sretović, Marija Jelić, Jana Cvetković, Ermin Ašćerić, Milica Damjanac i Isidora Stevanović.

Njih će na klaviru pratiti Nevena Živković.

Operski studio NP u Beogradu ove sezone umetnički vode: Sanja Kerkez i Jadranka Jovanović kao vokalni pedagozi, dirigent Đorđe Pavlović, reditelj Ivana Dragutinović Maričić i glumac Andreja Maričić zadužen za scenski pokret i govor.

Institucija Operskog studija u NP postoji od sredine 20. veka, kad ga na njegovom čelu bio maestro Oskar Danon.

Potom su ga vodili: dirigent Bogdan Babić i reditelj Mladen Sabljić. Ideja je bila da studenti solo pevanja Muzičke akademije i drugi mladi talentovani pevači uz pomoć iskusnih umetnika rade na ulogama i kompletnim predstavama, kao i da ih izvode na Velikoj sceni NP uz saradnju operskog orkestra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Posle duge pauze operski studio ponovo je aktiviran sedamdesetih godina sa studentima Muzičke akademije i mladim članovima operskog hora pod umetničkim vođstvom reditelja Slobodana Turlakova, maestra Predraga Miloševića i tadašnjeg koreperitora Opere NP Aleksandra Kolarevića. Operski reditelj i nekadašnji direktor Opere NP Borislav Popović vodio je Operski studio od 1994. do smrti 2009, od kad ovaj studio nosi njegovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari