Koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu 1Foto: Miroslav Dragojević

Tih 50 godina je okvirno. One se računaju od 1968. u kojoj je slavljeno 100 godina Beogradske opere u koju me je tada doveo maestro Oskar Danon.

Pre toga pet godina pevala sam u Sarajevskoj operi. Jako mi je drago da sam uspala da ostvarim mnoge stvari. Pevala sam mnogo – sve što sam volela, želela, a i ono što nisam. Možda su mi promakle jedno dve ključne sopranske uloge  – Travijata i Saloma. Ja sam uvek volela muzičku dramu, jer pruža celu lepezu emocija. Ja sam volela da glumim i pevam. Na ovu proslavu naterali su me studenti. Mene je bilo dosta i dovoljno, o meni je sve rečeno, sve što sam želela da kažem, to sam i rekla, ali stalo mi je da njih da pokažem na ovom koncertu – kaže za Danas primadona Radmila Smiljanić, povodom obeležavanja pet decenija operske karijere i 25 godina pedagoškog rada.

Zbog njenog dvostrukog jubileja u subotu na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu održaće se koncert na kome će pevati njeni učenici od kojih su mnogi karijeru napravili u inostranstvu: Snežana Savičić Sekulić, Milijana Nikolić, Dejan Maksimović, Nikola Mijailović, Aleksandra Stamenković, Sava Vemić, Mihailo Šljivić, Marijana Šovran, Branislava Podrumac, Dunja Simić, Iva Mrvoš i Aleksa Vasić. Orkestrom NP dirigovaće Dejan Savić.

Radmila Smiljanić najavljuje da bi jubileje trebalo da obeleži i u rodnoj Banjaluci sa Banjalučkom mladom filharmonijom. Zvezda operskih i koncertnih scena širom bivše SFR Jugoslavije, ona je uspešno pevala i u vodećim svetskim operskim kućama zajedno s Mariom del Monakom, Plasidom Domingom, Hoze Karerasom, Đuzepeom di Stefanom, Martoma Medl, kao i domaćim operskim zvezdama Biserkom Cvejić i Miroslavom Čangalovićem. Kao pedagog radila je u Beogradu, Sarajevu i Banjaluci. U subotu uveče zajedno sa svojim učenicima ponovo će se na Velikoj sceni NP pokloniti publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari