Konstrakta osvojila 2. mesto za najbolji tekst pesme na Evroviziji i najviše glasova publike 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ovogodišnju nagradu “Eurostory Best Lyrics Award” za najbolji tekst pesme na Evroviziji osvojila je italijanska pesma “Brividi” čiji su autori Mahmud i Blanko.

Na drugom mestu našla se naša predstavnica Konstrakta sa pesmom “In corpore sano”, koja je dobila najviše glasova publike.

Treće mesto osvojila je ukrajinska pesma “Stefania”, koju izvodi Kaluš orkestra.

Ovo je Mahmudova druga pobeda – on je 2019. dobio nagradu za pesmu “Soldi”.

Pobednika je izabrala međunarodna stručna komisija koju čine 22 autora, novinara, izdavača, pesmopisaca i bivših učesnika Evropvizije iz 17 zemalja, kao i preko 5.000 čitalaca sajta eurostory.nl.

“Veoma sam srećan. U stihovima pesme ‘Brividi’ smo zaistza pokušali da napravimo susret generacija. Svi smo mi različiti, ali kada se radi o izražavanju osećanja nekome, svi imamo iste strahove”, rekao je Mahmud.

“Uvek sam čitao stihove velikih pesmopisaca i mnoog sam naučio tokom saradnje sa mojim producentom Mikelanđelom. Ne želim da pišem muziku samo zbog novca, želim da izražavam stvari kroz originalne reči. Zato mnogo hvala”, poručio je Blanko.

“Sa pesmom ‘Brividi’, Mahumd i Blanko su stvorili zaista univerzalnu priču. Bez obzira na pol ili seksualnost, svi smo iskusili da naša velika očekivanja u ljubavi počnu da se urušavaju. Prvi stih je sjajan: Sanjao sam da letim na dijamantskom biciklu sa tobom. Ova metafora je toliko nova i istovremeno toliko upečatljiva da lebdi u vazduhu kroz celu pesmu”, navodi se u obrazloženju komisije.

“A isto kao što dijamantski bicikl predstavlja sreću, prve reči refrena ‘goli i sa drhtavicom’ briljantno oslikavaju sliku onog osećaja koji imate kada je nešto pogrešno. Tvorci pesme nastavljaju da isporučuju jednu fantastičnu sliku za drugom kroz celu pesmu”, dodaje komisija.

Prethodni dobitnici – Italija, Francuska i Ukrajina

Prethodne dve Evrovizije, nagradu za najbolji tekst pesme dobila je Italija – 2021. i 2019. godine.

Prošle godine, podsetimo, tu nagradu dobio je pobednik Evrovizije, italijnski bend Maneskin sa pesmom “Zitti e buoni”.

Pre Italije, to priznanje pripalo je Francuskoj, i to dva puta – 2018. i 2017. godine, a 2016. nagradu za najbolji tekst dobila je Ukrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari