Konstrakta prenosi svoja iskustva malim rokerkama 1foto Kaća Dimitrijević

Dugogodišnji rad i istraživanje kolektiva Femix rezultirao je podatkom da je položaj mladih žena na domaćoj alternativnoj muzičkoj sceni alarmantan, a da bi to izmenio, Femix je osnovao Rok kamp za devojčice.

Šesto izdanje jedinstvenog kampa u ovom delu Evrope održava se u Kruševcu od početka nedelje, a 17. jula nova generacija mladih rokerki održaće uživo koncert od 18 sati ispred Kulturnog centra Kruševac.

Muzička gošća ovogodišnjeg izdanja je Ana Đurić Konstrakta, koja će sa devojčicama podeliti svoja iskustva sa muzičke scene.

– Podaci koji pokazuju da manje 10 odsto žena čini alternativnu muzičku scenu su za nas bili alarmantni. Shvatile smo da promena, ali i podrška, kada je žensko izvođaštvo i autorstvo u pitanju, treba da dođu u najranijem uzrastu. Projekat Rok kamp za devojčice je namenjen devojčicama iz cele Srbije uzrasta od 11 do 14 godina koje žele da se oprobaju u sviranju, ali i stvaranju muzike – kaže za Danas Katarina Mitić Minić, koordinatorka ovog projekta.

Ona dodaje da žensko autorstvo takođe nije dovoljno zastupljeno u kontekstu domaće muzičke scene pa pokušavaju da im daju podstrek i podršku da se bave autorskim radom, tako da devojčice u bendovima osmišljavaju i uvežbavaju pesme koje izvode u nedelju na koncertu.

Prema njenim rečima, pored muzike, sa devojčicama razgovaraju o samopouzdanju, javnom nastupu, pokretanju promene u svojim zajednicama, kao i problemima koje muče tinejdžerke i njihovom položaju u društvu, sa različitim zanimljivim gostima i gošćama.

Katarina Mitić podseća da je do sada, sa sadašnjom aktuelnom generacijom, kroz projekat prošlo preko 180 devojčica.

– Rad na kampu ne znači da mi prekidamo komunikaciju sa devojčicama, već se trudimo da ostanemo u kontaktu i da im omogućimo što više prilika za nastup i druženje. Primera radi, neke od prvih generacija su svirale na Exitu, kao i na okupljanjima svetske asocijacije kampova u Amsterdamu i na Islandu. Prošlogodišnja generacija je nastupila na festivalu “Vila” u Vrdniku, sa mnogim poznatim domaćim i svetskim muzičarkama, dok će neke naše devojčice nastupiti i na ovogodišnjem Nišvilu. Naša želja jeste da ih kroz ovaj projekat osnažimo, da nastave da se bave muzikom, ali i bilo kojom drugom disciplinom sa idejom da za njih granice ne postoje i da uvek u životu treba da rade ono što vole i što žele, bez ikakvih ograničenja i stega – ukazuje Katarina.

Tokom sedam dana kampa, 34 devojčice upoznaju osnove i unapređuju sviranje gitare, bas gitare, bubnja ili klavijatura, i uče osnove snimanja i produkcije zvuka, vežbaju sa mentorkama, mladim muzičarkama sa domaće alternativne scene.

Ove godine su čak dve mentorke učesnice prethodnih izdanja Rok kampa za devojčice – Milica Mitić na gitari, i Katarina Zarić na bas gitari.

Aleksandra Stamenković iz benda Jenner takođe je mentorka na gitari, a na bas gitari Marija Uzunovska.

Mentorke za bubnjeve su Selena Simić iz benda Nemesis i Biljana Šunjka iz benda Čupavci, dok će im se na klavijaturi pridružiti Marija Nikolić i Marija Gavranović.

Iva Mišović, koja stvara pod imenom Iva Loren, sa učesnicama će pomagati oko tehnike pevanja i pisanja autorskih pesama, dok će Ariadna Vrljanović-Zhao (Realma) biti mentorka za produkciju.

Mentorski tim i ove godine predvodi jedna od osnivačica Rok kampa za devojčice Selena Simić.

Svi zainteresovani za završni koncert u Kruševcu mogu da se prijave za organizovan prevoz autobusom od Beograda do Kruševca i nazad na mejl femixinfoŽgmail.com, kao i da zaprate događaj na facebook stranici za više informacija.

Podrška projektu

Šesti Rok kamp za devojčice organizuje se uz podršku Trag fondacije, FRIDA fonda, UNESCO Fonda za kulturnu raznolikost, Ministarstva kulture i informisanja, Schueler Helfen Leben i Mama Cash fondacija.

Partneri projekta su Dom učenika srednjih škola „Pane Đukić Limar”, OŠ „Dragomir Marković“, Dom kulture Kruševac, Anđeli kolači i Proto. Medijski sponzori su Balkanrock, Headliner i Oblakoder.

Prijatelji pojekta su Alternativni centar za devojke, Kancelarija za mlade Kruševac i Alternativni kulturni centar Gnezdo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari