Dela iz kolekcije Erste banke beogradska publika biće u prilici da vidi na izložbi pod nazivom Kontakt Beograd u Muzeju savremene umetnosti, od 20. januara do 1. marta. Na ideju o izložbi u Beogradu došlo se nakon prošlogodišnjeg izlaganja kolekcije u Muzeju moderne umetnosti u Beču, rekla je direktorka MSU Branislava Anđelković na konferenciji za novinare juče u Muzeju.

Dela iz kolekcije Erste banke beogradska publika biće u prilici da vidi na izložbi pod nazivom Kontakt Beograd u Muzeju savremene umetnosti, od 20. januara do 1. marta. Na ideju o izložbi u Beogradu došlo se nakon prošlogodišnjeg izlaganja kolekcije u Muzeju moderne umetnosti u Beču, rekla je direktorka MSU Branislava Anđelković na konferenciji za novinare juče u Muzeju. Status ove kolekcije, dodala je, specifičan je u odnosu na umetničke kolekcije koje imaju mnoge banke, ali je pristup njihovom stvaranju zatvoren, korporacijski, i ne uzima u obzir kustoske ni prakse istorije umetnosti. Kolekcija Erste banke, međutim, precizna je, a nju bira bord, svojesvrstan žiri sastavljen od kustosa i istoričara umetnosti koji svojim imenima već predstavljaju skoriju istoriju umetnosti regiona: Silvija Ajblmajer, direktor Galerie im Taxispalais, Insbruk, Gerog Šelhamer, urednik svih publikacija za Documenta XII, Jirži Ševčik, profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu, Branka Stipančić, nezavisni kustos iz Zagreba, i Adam Šimčik, direktor Kunsthalle Basel. Kolekcija zaslužuje da bude predstavljena u muzejskim prostorima jer je dobro obrađena i sa lakoćom se u njih inkorporira, istakla je Branislava Anđelković. Najzad, osim nespornih tržišnih vrednosti dela koja je sačinjavaju, ova kolekcija specifična je i po tome što prati savremenu umetnost što dokazuje konceptualni i neoavangardni karakter dela.
U pitanju je najvrednija kolekcija dela savremane umetnosti iz regiona (tačnije, centralne, istočne i jugoistočne Evrope), i odražava sve u njoj, tj. alternativan je prikaz njegove ekonomske realnosti. Naziv kolekcije – Kontakt, potekao je od slovačkog umetnika Juliusa Kolera čija se veće grupa radova iz kasnih šezdesetih zvala upravo tako. Boris Marte iz Erste banke, koji je i pokrenuo inicijativu za osnivanje kolekcije, rekao je da je za potrebe izložbe napravljen muzej unutar muzeja, delo arhitekata Nikole Siksa i Paula Petriča, koji prati arhitekturu same zgrade, jednog od retkih takvih zdanja tog doba u regionu. U kolekciji se za sada nalazi 40 umetnika, a 33 iz desetak zemalja prikazani su na izložbi u Beogradu – među njima i Tomislav Gotovac, Sanja Iveković (Hrvatska), Raša Todosijević, Mladen Stilinović, Milica Tomić iz Srbije, a poslednje otkupljeno je jedno delo Neše Paripovića. Takođe, upravo na beogradskoj izložbi Erste banke prvi put će biti postavljen rad Milice Tomić „Portret moje majke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari