Kosmet - srce ili glava Srbije ? 1Foto: Logo

“Ovo je festival integracije, suživota i prožimanja Srba sa Srbima, kao i svih drugih građana Srbije sa svim trećim građanima Srbije.”

 TO poručuju organizatori novog trodnevnog kulturno – umetničkog festivala Preko granice koji će se održati od  27. do 30. juna u  Garaži u uluci Vojvode Mišića 49.  Manifestacija je zamišljena kao “kao susret (i upoznavanje) Kosova (i Metohije) sa Beogradom (i ostatkom Srbije) a  cilj da se svi osetimo dobrodošlim.  Polazeći od pretpostavke da je “Kosmet srce Srbije” ovaj festival dovodi srce tamo gde mu je i mesto, jer srce nije “dole” (gde je Kosovo) već tamo gde je srce. U glavi. U Beogradu.“ navode organizatori dodajući da je festival posvećen  javnom zdravlju Srbije, prevenciji i lečenju kardiovaskularnih problema u našem društvu. “Jer, ako je Kosmet- srce Srbije, onda nam srce radi o glavi. Tri dana programa u Garaži, šansa su da poslušate srce Srbije”,ističu.  

Simbolično organizovan u vreme Vidovdana, program festivala omogućiće posetiocima  da upoznaju  Kosovo i Metohiju onakve kakvim ih kako kažu “nikad  niste videli u vestima, reportažama, epskoj poeziji i mitologiji. Urbano Kosovo. Postdramsko Kosovo.  Pankersko Kosovo. Džezersko Kosovo. Luna-park Kosovo. Kosmos Kosovo. Hotel Kosovo. Metro Kosovo. Metkos Kosovo. Kostur Kosovo. Krosover Kosovo. Kosovo Iskosa. Dosta Kosovo. Progresivno. Inovativno. Alternativno. Kosovo na kom se živi i radi. Ne Kosovo za koje se gine.   Kosovo savremene, umetničke hiperprodukcije. Novo Kosovo nove istorije.

Pozorišni program festivala čine produkcije Narodnog pozorišta u Prištini nastale u okviru pozorišne sezone 2016/17 s naslovom “Preko svake granice”.  To su predstave “Ujednjenje ili smrt 1918.”, “Sestre 999” kao i predstava “Bajpas Srbija” (bb) koja će, na Festivalu, imati svoje premijerno izvođenje.Pored predstava, publika će imati priliku da pogleda fotografsku izložbu koja dokumentuje rad Narodnog pozorišta u Prištini; da posluša svirke bendova sa kosmetske scene, prisustvuje tribini “Vidov Dan ili Noć”, pogleda projekcije filmova, ali i da se zabavi u Rolerkosmet luna-parku koji uključuje katapult za povratnike i niz igara kojima se simulira život kosovskog i pokosovskog stanovništva. Detaljnije o programu festivala biće reči na konferenciji za novinare  koju organizuje Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici i Bitef teatar.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari