konferencija za novinare povodom predstojeceg 29. Festivala evropskog filma Palicfoto FoNet Marko Dragoslavic

Dušan Kovačević, laureat ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca, akademik, pisac, scenarista, reditelj i predsednik Saveta Festivala evropskog filma Palić, zahvalio se na jučerašnjoj konferenciji za novinare na prestižnom priznanju koje mu je pripalo u 30. godini postojanja ove manifestacije a povodom njenog, sticajem okolnosti – sankcije – 29. izdanja.

– Kada sam dolazio, hodajući gradom na ovih 37-38 stepeni, pomislio sam kako bi bilo dobro da za ovu zimu u teglama čuvamo sunce, pa da ih otvaramo, jer kako nam prete šta će biti, izgleda će nam sunca faliti najviše – primetio je Kovačević i zahvalio se svima što su došli u tolikom broju, On se prisetio i kako je doživeo svoju prvu nagradu za životno delo.

– Kada sam prvi put pre, otprilike, 15 godina dobio nagradu za životno delo pomislio sam da je neko čuo da mi nije dobro i da bi bio red da mi daju nagradu jer sam tad još uvek bio u takozvanim najboljim godinama. Sad znam da sam nešto i uradio i ne sumnjam u to – konstatovao je Kovačević, dodajući da svi koji su dobili „Lifku“ predstavljaju najznačajnije ljude u istoriji evropskog i svetskog filma.

– Među pomenutim velikanima filma izdvojio bih sa posebnom pažnjom i zahvalnošću dve dobitnice. Jedna je Milena Dravić s kojom sam dosta radio, moja draga prijateljica i izuzetno dragocena ličnost u svetu kulture ne samo filma, i gospođa Mira Banjac, koja još uvek snima i s kojom sam pola veka prijatelj. NJih dve su mi posebno drage i mislim da one obeležavaju istoriju srpskog i jugoslovenskog filma na najbolji mogući način – zaključio je Dušan Kovačević.

On je pohvalio ovogodišnji repertoar festivala koji je, kako je primetio, i evropski i svetski. Isto misle i Radoslav Zelenović, direktor festivala Miroslav Miša Mogorović, programski direktor festivala, i Ilija Tatić, izvršni producent festivala. Prema njihovoj oceni, biće ovo jedno od najboljih izdanja u sklopu kojeg će publika moći da vidi naslove koji su obeležili godinu – njih više od 130 u 15 programskih celina.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 12 evropskih ostvarenja. Festival će otvoriti film „Rablje Kurnaz DŽorža V. Buša“ reditelja Andreasa Dresena, a zatvoriće ga „Rez“ Mišela Azanavisujusa koji je dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ u kategoriji inostranih stvaralaca, dok je glumcu Igoru Galo dodeljeno ovo priznanje na regionalnom nivou, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Selektor glavnog takmičarskog programa je stari prijatelj festivala Nikolaj Nikitin koji je bio njegov umetnički direktor od 2005. do 2017. godine.

Među filmovima u ovoj selekciji naći će se: “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, “Ne” Ditriha Brugemana, “Nežno” Lasla Čuja i Ane Nemeš, “Rimini” Ulriha Zajdla, “Lepe devedesete” Lorenca Di Amika De Karvalja, “Muka mi je od sebe” Kristofera Borglija, “Devojački film” Ali Hapasalo, “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđiua, “Blizu” Lukasa Donta i “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupijea. S

elektorka programa „Paralele i sudari“ Julija Sinkevič, koja je poslednju deceniju bila generalni producent filmskog festivala u Odesi, izabrala je ostvarenja: “Tiha zemlja” Agnješke Voščinske, “Glupaci” Tomaša Vasilevskog, “Granice ljubavi” Tomaša Vinskog, “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija, “Igrani film o životu” Dovil Šarutit, “Anadolski leopard” Emrea Kajisa, “Bioskop Sabaya” Orita Fouksa Rotema, “Vlažan pesak” Elene Naveriani, “Izbrisati Franka” Gabora Fabricijusa i “Ujak” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

Na ovogodišnjem izdanju festivala u fokusu će biti mađarski i ukrajinski film a prateći program biće veoma bogat. U muzičkom delu nastupiće pank bendovi „Brkovi“, „Gift“ i „Norveška šuma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari