Kragujevac: „Joakim” se vratio kući, otvoren festival profesionalnih pozorišta Srbije 1Foto: KST Kragujevac

Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca posle 15 godina ponovo je domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”, ove godine pod sloganom „Joakim u svojoj kući”.

Festival je otoren sinoć predstavom predstavom domaćina „Na rubu pameti – Jedne pijane novembarske noći 1918” po motivima dela Miroslava Krleže u režiji Marka Misirače.

Šekspirovim stihovima „Svet je pozornica”, selektor Zoran Karajić proglasio je 58. Festival „Joakim Vujić” otvorenim.

– Od 58 festivala saputnik sam na pedesetak i počastvovan sam što sam ove godine u ulozi selektora. Želeo sam da sagledam mesto na kome se sada nalazi naše pozorište u unutrašnjosti. Ceo svoj život sam posvetio tome da dokažem i pokažem da pozorište u unutrašnjosti može da stvara veliku umetnost. To sam i doživeo. Pozorište u unutrašnjosti Srbije je priznato i na nivou je stvaranja predstava u prestonici. Video sam da kvalitet predstva ne trpi što znači da je pozorište neuništivo, rekao je glumac Zoran Karajić.

Na Festivalu „Joakim Vujić” do sada je odigrano 697 predstava koje videlo više od 100.000 gledalaca, a dodeljeno 714 pojediničanih i kolektivnih festivalskih nagrada.

U takmičarskom programu 58. Festivala odlukom ovogodišnjeg selektora predstaviće se sedam ansambala, a osmu predstavu „Svinjski otac” u režiji Hadži Nemanje Jovanovića, glumci Narodnog pozorišta iz Užica izvešće u čast nagrađenih.

– Festival je način da prikažemo publici šta su profesionalna pozorišta Srbije uradila na najbolji mogući način, a ono što želim da istaknem na ponos je da je samo dve godine od dobijanja autonomije od Osmanlijskog carstva baš u Kragujevcu pokrenuto institucionalno pozorište, rekao je ne otvaranju smotre Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

Po njemu je to – 187 godina postojanja kragujevačkog teatra, 161 godina pozorišnog života u Užicu, 154 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu, 135 godina postojanja Narodnog pozorišta u Nišu.

– To su dokazi da je pozorište saputnik države Srbije kao i svake druge države u konstituisanju njene nacionalne građanske pa i državotvorne svesti, a Festival profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić je dokaz civilizacijskog napretka ovog društva, kazao je Ž. Milovanović i zahvalio se Ministarstvu kulture i informisanja Vlade RS na nesebičnoj podršci i gradu Kragujevcu koji je prepoznao značaj ovog festivala i vratio ga u njegovu prapostojbinu.

Kragujevac: „Joakim” se vratio kući, otvoren festival profesionalnih pozorišta Srbije 2
Foto: Grad Kragujevac

Za Mladena Kneževića, direktora kragujevačkof Teatra čast je da Knjaževsko-srpski teatar bude domaćin 58. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije koji nosi ime oca srpskog teatra u godini kada u Kragujevcu obeležavaju 250 godina od njegovog rođenja.

– Iz Kragujevca je 1965. godine pokrenuta inicijativa za osnivanje festivala čiji smo danas domaćin. Kragujevačkoj pozorišnoj publici predstaviće se sedam predstava iz Niša, Leskovca, Šapca, Kraljeva, Pirota, Kruševca, Užica i grada domaćina. Publika će imati prilike da doživi festival u punom kapacitetu, jer će pored predstava biti održana predavanja, radionice, izložbe, rekao je Knežević.

Predstave 58. Festivala će biti svake večeri od 20 sati na sceni Knjaževsko-srpskog teatra do 14. maja. Večeras, drugog takmičarskog dana na repertoaru festivala je predstava Dušana Jovanovića „Oslobođenje Skoplja” u režiji Gorčina Stojanovića, koprodukcija narodnih pozorišta iz Niša i Leskovca.

Više vesti iz ovog hrama litajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari