Kragujevac: Počinje Šesti Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma 1Foto: Pixabay

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF) biće održan u Kragujevcu, od 9. do 12. decembra, pod sloganom “Poveži se sa filmom”.

U glavnom programu ŠIFF – a biće prikazano 15 dugometražnih filmova, od kojih su 13 debitantskih u takmičarskoj selekciji. Projekcije se održavaju u Knjaževsko – srpskom teatru.

Po najavi direktorke festivala Verice Nerić, filmovi dolaze od autora iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Austrije, Hrvatske, Makedonije, Turske i Tajvana.

U revijalnom delu Šestog Šumadijskog internacionalnog festivala biće prikazani filmovi „Majstor i Margarita“ i „Oaza“, dobitnici AFIFS nagrade za montažu.

Na šestom izdanju ŠIFF-a biće dodeljene nagrade za montažu u kategoriji „Nacionalna nagrada za najbolji montirani film“.

Takođe, biće dodeljena i nagrada za životno delo, a ove godine biće uručena Mihailu Iliću, jednom od začetnika srpske škole montaže i autoru knjige „Serbian Cutting”.

Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci stručne javnosti, odnosno u ovom slučaju Udruženja montažera Srbije.

Ove godine po prvi put biće organizovan master class iz oblasti montaže, a nakon svake projekcije biće organizovani razgovori autora sa publikom.

Festival će otvoriti film “Jedini izlaz”, čija je projekcija zakazana za 9. decembar, u 20 sati, 12. decembra zatvoriće ga projekcija filma “Prolećna pesma” i proglašenje pobednika po oceni publike.

U pratećem programu festivala ŠIFF – biće prikaza i izložba filmskih plakata “Tragovi jednog vremena”, čiji je izbor priredio Filmski centar Srbije. Postavka filmskih plakata će biti otvorena u Big Fešn Centru.

Ulaznice se mogu nabaviti na biletarnici Knjaževsko-srpskog teatra. Pojedinačna ulaznica za jednu prokjekciju košta 300 dinara, dnevna 600, dok komplet za sve projekcije tokom čitavog festivala košta 1.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari