Kragujevac: Večeras otvaranje Izložbe „Grafika - 20 godina FILUM-a” 1Autor: Boris Bakliža

Večeras, u 20 sati u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” u Kragujevcu otvara se izložba „Grafika – 20 godina FILUM-a”. Izložbu, koja će biti otvorena do 23. februara zajednički organizuju Spomen park Kragujevački oktobar, Filološko-umetnički fakultet i Galerija „Mostovi Balkana”.

Na postavci kojom se obeležava dve decenije nastavno-obrazovnog, naučnoistraživačkog i kulturno-umetničkog stvaralaštva Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu izloženi su radovi studenata sa Odseka za primenjenu i likovnu umetnost.

A, na pitanje, zbog čega se javnosti za svoju 20. godišnjicu rada „predstavljaju” baš izborom grafika odgovara Vladimir Ranković, profesor sa ovog Odseka na Filumu odgovara:

– Grafika je umetnost multioriginala, ali ta odlika, iako determinišuća, nema značaj koji je imala dok je grafika bila jedini ponovljiv slikovni iskaz, pa čak ni onaj koji je imala pre digitalne revolucije. Ipak, postoji još nešto što grafiku kao umetničku praksu izdvaja, čini posebnom – „grafičko delo podrazumeva još i jednu vrstu produženog trajanja rada. Ono naime, ne može biti izvedeno u punoj brzini, u trenu, u gestu”, pojašnjava on završavajući citatom Ješe Denegrija iz rada o jugoslovenskoj grafici.

Kragujevac: Večeras otvaranje Izložbe „Grafika - 20 godina FILUM-a” 2
Autor: Danijela Rupić

Takođe, Ranković napominje da je njihov fakultet baš ovaj odsek od samog osnivanja veoma uspešan na tom polju umetničkog stvaralaštva. To potkrepljuje činjenicom da su radovi studeanta FILUM-a od 2008. godine na tradicionalnom Bijenalu studentske grafike koje organizuje Dom kulture Studentski grad sa Novog Beograda najviše puta proglašavani za najbolje.

Po njemu, Grafika traži višestruko viđenje unapred.

– Zbog toga su, i na samom početku bavljenja grafikom, neophodni promišljenost, strpljenje, posvećenost i predanost. Od njih, ponajviše, zavisi uspešnost izučavanja grafike, a ishodi tog procesa, posmatrano sa obe pozicije – i učenika i učitelja, uprošćeno rečeno, ne povinuju se normalnoj distribuciji, ističe on.

Kragujevac: Večeras otvaranje Izložbe „Grafika - 20 godina FILUM-a” 3
Autor: Jelena Savić

Za njega, dvanaestoro negdašnjih studenata (i nekolicina drugih, koji se nisu našli u ovom, jednom od mogućih izbora), pronašli su prava oruđa, znali su šta da očekuju od svog pokoravanja, nisu bili slepo poslušni, projektovali su svoja dela i zamislili krajnji rezultat, gledali su višestruko unapred.

– Aktuelan rad ili svedočanstvo o negdašnjim interesovanjima i mladalačkim epizodama, svejedno, izložene grafike dragocen su trag proteklih vremena i putokaz za one koji dolaze, zaključuje Vladimir Ranković, koji je istovremeno i autor partećeg kataloga izložbe „Grafika – 20 godina FILUM-a”.

Postavku će večeras u Galeriji „Mostovi Balkana” predstaviti slikar Nenad Ristović, kustos izložbe i galerije i Vladimir Ranković a svečano će je otvoriti Zoran Komadina, dekan FILUM-a.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari