Kragujevački akademski orkestar pobedio na najprestižnijem svetskom takmičenju za harmonikaše 1Foto: Muzički centar Kragujevac

Na Svetskom trofeju za harmonikaše, koji je ove godine prvi put organizovao onlajn takmičenje orkestara i ansambala harmonike, među 750 učesnika iz celog sveta, u različitim kategorijama, Kragujevački akademski orkestar akordeonista osvojio je prvo mesto u najstarijoj i najzahtevnijoj kategoriji po programskim zahtevima.

– Nagrada je stigla u pravom trenutku, na kraju godine, kao kruna trogodišnjeg rada, i još jednom potvrda da Kragujevac ima jedan od najboljih orkestara i solista na harmonici – kaže je Predrag Kostović, dirigent orkestra.

Najprestižnije svestko takmičenje za umetnike na harmonici održava se od 1951. godine, a krajem decembra prošle godine, po prvi put u svojoj istoriji održano je onlajn, jer zbog pandemije korone nije moglo da se održi kako je bilo najavljeno u Ukrajini.

– Propozicije su bile takve da se za Svetski trofej apliciralo sa snimcima koji su mogli da budu i koncertni, ali obavezno u celosti. Sve je moralo da bude snimljeno isključivo kao celina bez ikakve dodatne „šminke”, montaže ili naknadne studijske produkcije – pojašnjava za „Danas” Kostović.

Kragujevački akademski orkestar pobedio na najprestižnijem svetskom takmičenju za harmonikaše 2
Za samo tri godine postojanja osvojili značajna međunarodna priznanja i nagrade Foto: Muzički centar Kragujevac

Kragujevački orkestar akoredeonista trijumfovao je na Svetskom trofeju u D kategoriji u kojoj nema starosnog ograničenja učesnika i članova ansambla.

Na pažljivo biranom repertoaru koji im je doneo Trofej bili su: „Tancon br. 2” Artura Markeza, „Rondo capriccioso” Vladislava Zoltarjova i dve kompozicije Artura Pjacole „Zima” iz ciklusa „Godišnja doba u Buenos Sajresu” i „Koncert Akonkagva – 1. stav”.

Sa nima je kao solista na bandeneonu nastupio umetnik Petar Mirkov.

U njihovoj konkurenciji su nastupili orkestri iz Hrvatske, Kine, Nemačke, Mongolije, Poljske, a žiri su činili muzičari iz čak 12 zemalja SAD, Rusije, Velike Britanije, Ukrajine, Slovenije, Nemačke, Kine, Hrvatske…

– Maksimalna ocena na Svetskom trofeju je 25 bodova, a mi smo po odluci žirija pobedili sa 24,11 u finalnom glasanju koje je prenošeno preko lajv strima. Odluku žirija objavili su u direktnom prenosu Francuz Frederik Dešamp, predsednik Svetske asocijacije akoredonista i Britanac Rajmond Bodel, njen potpredsednik – ističe Kostović.

Kragujevački akademski orkestar pobedio na najprestižnijem svetskom takmičenju za harmonikaše 3
Diploma pobednika Svetskog trofeja Foto: Muzički centar Kragujevac

Kragujevački akademski orkestar akordeonista je osnovan početkom 2018. godine, sa ciljem da domaćoj i inostranoj publici ponudi autentičan, umetnički izgrađen zvuk orkestra harmonika na visokom profesionalnom nivou, kao i zbog promocije harmonike kao akademskog instrumenta.

Orkestar, koji čine 26 studenata i profesora iz Kragujevca, svojim kvalitetnim radom, ubrzo je postao jedan od najboljih orkestara ovog tipa u svetu. Institucionalizovan je i funkcioniše pod okriljem Muzičkog centra u Kragujevcu.

Za kratko vreme, zahvaljujući predanom radu, entuzijazmu članova i neospornom kvalitetu njihovih izvedbi, uz podršku grada Kragujevca i Muzičkog centra, orkestar je postigao velike uspehe.

Na 43. Međunarodnom takmičenju akordeonista „Susreti” u Puli, ostvario je apsolutnu pobedu u svim kategorijama, i doneo gradu Kragujevcu jedan od najznačajnijih pehara – prelazni pehar Grada Pule.

Takođe, orkestar je pobedio i na Međunarodnom takmičenju akordeonista u Tivtu 2019. godine.

– Ovi uspesi samo potvrđuju da je reč o ansamblu koji postiže izuzetne umetničke domete. Ostvarenim pobedama, članovi orkestra potvrdili su i opravdali značaj ulaganja u ovakav vid muzičkog izražavanja koji, ujedno, predstavlja pravo otkrovenje na domaćoj muzičkoj sceni, smatra Kostović.

Po njemu, Kragujevac je već decenijama poznat kao jedan od centara gde se akademski zvuk harmonike razvija i prezentuje u najboljem svetlu. Tome u prilog svedoče brojne osvojene nagrade na najvećim svetskim takmičenjima akordeonista.

– Imajući u vidu da je prostor na kome živimo vekovima bio na raskrsnici Istoka i Zapada, velika je sreća da su se uticaji obeju strana reflektovali u najpozitivnijem smislu na umetnost sviranja ovog instrumenta, te grad Kragujevac na svetskom nivou biva prepoznat po svojoj školi harmonike – tvrdi naš sagovornik.

Osnivanjem FILUM-a, a oslanjajući se na višedecenijsku tradiciju, godine 2018. krenulo se korak dalje, pa su se i biseri svetske muzičke baštine pojavili u potpuno novim aranžmanima i orkestracijama.

„Muzika koju izvodi Kragujevački akademski orkestar akordeonista ima sve: emociju, sadržaj, virtuoznost”, reči su poznatog međunarodnog virtuoza na gitari, Vlatka Stefanovskog sa kojim je orkestar imao dva, veoma zapažena koncerta u novembru 2019. godine, u Kragujevcu i Beogradu.

Kragujevački akademski orkestar pobedio na najprestižnijem svetskom takmičenju za harmonikaše 4
Pažnju muzičke javnosti skrenuli prvim nastupom na Kolarcu Foto: Muzički centar Kragujevac

Kostović, sem koncerata u Beogradu i Kragujevcu sa Stefanovskim, od brojnih nastupa orkestra akoredeonista i nastup u Kolarcu 2018. i u Ruskom domu krajem prošle godine.

Novčani deo nagrade osvojene na Svetskom trofeju članovi ansambla Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista donirali su za lečenje pacijenata na dečijoj onkologiji u Kragujevcu.

 

Muzičar, dirigent i pedagog

Dirigent Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista Predrag Kostović (50) osnovno i srednje obrazovanje stiče u Kragujevcu u školi „dr Miloje Milojević”, nakon čega 1991. godine upisuje studije harmonike na prestižnom Konzervatorijumu P.I.Čajkovski u klasi prof V. Besfamiljnova (Kijev,Ukrajina) i završava ih 1995. godine.

Uporedo sa studijama harmonike pokazuje veliko interesovanje za dirigovanje.

Nakon završenih studija vraća se u svoj rodni grad Kragujevac , gde zasniva radni odnos kao nastavnik harmonike i dirigent orkestra u srednjoj muzičkoj školi koju je i sam pohađao.

Kragujevački akademski orkestar pobedio na najprestižnijem svetskom takmičenju za harmonikaše 5
Petar Mirkov i Predrag Kostović na prijemu u Skupštini grada Kragujevca povodom trijumfa na Svetskom trofeju Foto: Zoran Laki Lazarević

Profesionalnu karijeru paralelno nastavlja i na katedri za harmoniku FILUM-a u Kragujevcu i već deceniju i po uspešno se bavi kako akademskim tako i umetničkim radom.

Prvi je magistrant FILUM-a Kragujevac 2011. godine u klasi profesora Radomira Tomića, a od 2021. godine radi u zvanju redovnog profesora na istom fakultetu.
Negujući klasičan repertoar i razvijajući svoju profesionalnu karijeru, i danas aktivno koncertira, učestvuje u radu žirija i kao predavač na seminarima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari