Kralj Lir nagrađen ovacijama 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović Zaječar

Pozorišni znalci kažu da je Inscenacija Šekspirovog Kralja Lira ispit zrelosti za svakog glumca, reditelja, scenografa, kostimografa, kompozitora, ali i za svako pozorište jer je to prilika da se izrekne jasan stav kolektiva o aktuelnom vremenu, baš kao i intimnom doživljaju sveta.

– Sarajevsko Narodno pozorište je svojim Kraljom Lirom tu priliku iskoristilo i fasciniralo publiku šeste večeri 27. „Dana Zorana Radmilovića“ koja je svoje oduševljenje pokazala gromoglasnim aplauzom i ovacijama.Ova predstava koju je režirao Dijego de Brea, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva i Festivala MESS, bazirana je na fantastičnoj igri šestoro glumaca – Izudina Bajrovića, Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elme Juković. Scenografije gotovo i da nema, u modernijim kostimima glumci gravitiraju oko niza mikrofona putem kojih prenose publici prenose snažne i otrežnjujuće replike, koje udaraju kao stena.

Žiri kojim je predsedavao Nebojša Bradić je sasvim očekivano Zoranov brk za glumca večeri dodelio Izudinu Bajroviću koji kao Kralj Lir dominantno i sigurno vlada svakom scenom, nenametljivo i nepretenciozno, tačno onako kako treba, i u svom scenskom očaju i prezrenju prenosi poruku da poverenje, čast i ljubav nažalost ne moraju biti tamo gde ih najviše očekujemo.
-Govoriti o veličini Zorana Radmilovića je suvišno, jer ne samo da ga se sećaju stariji građani bivše Jugoslavije, već i mlađe generacije preko Ju tjuba uživaju u njegovoj savršenoj glumi i jako sam ponosan što sam dobio Zoranov brk. Predstava je takva da jedna uloga dominira i ja sam imao mnogo više prostora od kolega , ali sam svakako zahvalan za ovo priznanje. – rekao je novinarima Izudin Bajrović, posle predstave, dodajući:
-Jako je dobro što je ovaj festival posvećen glumcu, jer su glumci prilično zapostavljena kategorija na prostoru bivše Jugoslavije i dragoceno je kada postoji bilo šta što glumcu daje znača. – ocenio je Bajrović , koji je i direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, odajući takođe priznanje zaječarskoj publici koja zna i voli da gleda pozorišne predstave, jer glumci na sceni osećaju fluid koji struji između njih i gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari