Kralj: Položaj kulture ne sme da zavisi od političke podobnosti 1Foto: Marko Maksimović/Screenshot/YouTube

„Naše društvo teško je obolelo insistiranjem vlasti da ga oblikuju njoj podobni i da podobnost bude osnovni kriterijum za sve“, kaže za Danas pozorišna rediteljka Milica Kralj u ime Skupštine slobodne Srbije, a povodom razrešenja Milene Minje Bogavac sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta i Nele Tonković sa mesta direktorke Narodnog muzeja u Šapcu.

„U takvoj postavci aktuelnog sistema nevrednosti svoju smenu Minja Bogavac i Nela Tonković mogu sa ponosom da upišu u svoje bogate biografije. Značaj i položaj kulture nikada više ne smeju da zavise od političke podobnosti i od promene vlasti. Konkursi za rukovodioce institucija kulture moraju biti transparentni i kriterijumi za postavljanje i razrešavanje sa položaja moraju biti jasni i moraju se sprovoditi u državi u kojoj je najvažnija vladavina – vladavina prava“, ističe Kralj.

Skupština grada Šapca je, podsetimo, u petak smenila Minju Bogavac i Nelu Tonković, po hitnom postupku, iako nijednoj od njih dve nije istekao mandat.

Obe direktorke izabrane su na konkursu, a njihova pozicija postala je upitna kada je vlast u Šapcu preuzela Srpska napredna stranka.

Na njihova mesta imenovani su diplomirani glumac Vladimir Vasilić i Jovana Stojanac, diplomirana likovna umetnica iz Šapca. Novi čelnici dve ustanove kulture na ove funkcije imenovani su na godinu dana, u statusu vršioca dužnosti.

„Smena Minje Bogavac i Nele Tonković bila je izgleda ekstremno urgentno političko pitanje za grad Šabac i za celu Srbiju. I ko onda kaže da kultura danas više nije važna? Pa važna je, i to za partijske štele, za udomljavanje zaslužnih članova i rodbine zaslužnih članova, za prebacivanje para iz jedva postojećeg budžeta za kulturu u razvojni budžet za privatne džepove, za GONGove, udruženja službinih grupa građana i aktiviste bezbednosne agencije, kao i ostale poslove od važnosti na kojima počiva, među dobrim građanima Srbije toliko glasovita i ljubljena partija na vlasti“, napisao je između ostalog istoričar i teoretičar umetnosti Branislav Dimitrijević na svom Fejsbuk profilu. On dodaje i da ako „ove dve hrabre i sposobne žene mogu biti bukvalno odstreljene prvog dana kako je formirana nova većina u Skupštini Šapca, a što bi onda nekom manje hrabrom i manje sposobnom uopšte palo na pamet da se recimo prijavi na nekom javnom konkursu ili tenderu ukoliko nije član, rođak člana ili bar lice kojem je neki član nešto šapnuo na uvo“.

Smenjene direktorke održale su zajedničku konferenciju za štampu u subotu u Muzeju šabačkih Jevreja, gde su govorile o tome da nije poštovana procedura za njihovo razrešenje.

„Kada pogledam šta se desilo, mogu samo da zaključim da je reč o jednoj nezakonitoj smeni, o nezakonitom razrešenju sa mesta direktora Narodnog muzeja Šabac. Ni u kom slučaju to ne vidim drugačije, budući da postoje jasni zakonski uslovi koji treba da budu ispunjeni kada nekome prestaje mandat. Čak i kada nekome mandat prestaje razrešenjem, to se zakonski propisuje drugačije, to mora da se uradi onako kako u zakonu piše, a ta obrazloženja nisu bila niti u pisanom, niti u usmenom obliku nikada niti dostavljena, niti saopštena do sednice Skupštine grada Šapca. Stojim iza te tvrdnje. Za mene je ovo nezakonito razrešenje i veoma, veoma sam iznenađena činjenicom da u ovoj zemlji postoje instance koje zakone smatraju neozbiljnim. Zakon o kulturi je važan, nama je temeljan, mi se po njemu vladamo i po njemu radimo“, navela je Nela Tonković, smenjena direktorka Narodnog muzeja u Šapcu.

Na pitanje novinara da li će preduzeti određene pravne korake nakon razrešenja, Milena Bogavac je odgovorila da „nije trenutak da na to daje odgovor“.

„Volela bih da nekako naše kolege koje prolaze kroz nešto slično znaju da treba to da kažu, da te stvari postoje u javnosti. To kako se ja osećam nakon svega jeste da mi je potreban mali odmor, da o svemu tome razmislim. To je jako čudno kad vas neko u punoj sezoni i stvari koje radite u produkciji, najednom preseče, i dalje ne možete da odjednom prestanete da po glavi vrtite niz problema koje ste imali do juče, a koji odjednom više nisu vaši. Volela bih da podvučem crtu u glavi na ovaj period svog života, a da onda razmislim o tome šta su dalji koraci“, kazala je Bogavac.

Ona je istakla i da je uverena da je kolektiv radio najbolje u zadatim uslovima, te im je poželela sve najbolje, a novom direktoru, Vladimiru Vasiliću, sreću.

„On uvek može da računa na moju pomoć, a ako ne budem mogla da mu pomognem, sigurno mu neću odmagati“, rekla je doskorašnja direktorka ove ustanove. Sumirajući svoj mandat i osećanja zbog smene, Nela Tonković istakla je da su tri ključne reči: ponos, zahvalnost i ljubav.

Tokom dve i po godine angažmana Minje Bogavac, osnovan je Omladinski klub koji je okupio više od 30 mladih, formiran je prošireni ansambl za podršku mladim diplomiranim glumcima iz Šapca.

Realizovano je 13 premijera (uključujući i 10 meseci rada u uslovima epidemije kovida 19), a u toku je rad na dve predstave. U okviru obeležavanja 180 godina pozorišnog života u Šapcu, otvorena je kamerna scena „Jelica Vojinović“ i počelo uređenje prostora foajea. Organizovana su dva festivala „Pozorišno proleće“, snimljene dve veb-serije i započeto snimanje treće, a urađena je i omladinska serija.

Narodni muzej Šabac je za vreme mandata Tonkovićeve pored brige o stalnoj postavci bio posvećen traženju novih predmeta za zbirke. U prošloj godini prikupljeno je više od 70 predmeta, od kojih je 66 poklon građana.

Ove godine na poklon od beogradske porodice dobili su zaostavštinu poznate šabačke slikarke Mare Lukić Jelesić, koja uključuje pisanu dokumentaciju i porodične fotografije. Protekle godine realizovano je više od 30 edukativnih programa, konzervirano nešto više od 20 predmeta iz zbirke, priređene su tri izložbe u sopstvenoj produkciji, ali i otvoreni domeni na društvenim mrežama za bolju komunikaciju sa publikom.

Ne znam za Šabac, ali za kulturnu scenu Srbije dolaze bolji dani

Brojne kolege iz pozorišnog sveta pružile su podršku Mileni Bogavac na društvenim mrežama.

„Minja Bogavac je pobedila. Dokazala je tezu da je moguće, posvećenim radom i kvalifikacijama, lokalno pozorište pretvoriti u moderno i relevantno na umetničkoj mapi Srbije. Pola mandata joj je bilo više nego dovoljno za to, pola mandata tokom kojih smo bili uskraćeni za njena autorska dela. Koliko drama nije napisala, koliko predstava nije režirala – dok je bila na poziciji direktorke pozorišta. Ne znam za Šabac, ali za kulturnu scenu u Srbiji dolaze bolji dani“, napisao je reditelj Vojkan Arsić na svom Fejsbuk profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari