U okviru međunarodne kulturne saradnje između Srbije i Italije, u Potenci, regionalnom centru oblasti na jugu Apeninskog poluostrva, gostovao je naš istaknuti dirigent, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, saopšteno je iz NP. On je tom prilikom u pozorištu „Frančesko Stabile“ krajem februara dirigovao dve predstave Verdijeve poznate opere „Rigoleto“.

U okviru međunarodne kulturne saradnje između Srbije i Italije, u Potenci, regionalnom centru oblasti na jugu Apeninskog poluostrva, gostovao je naš istaknuti dirigent, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, saopšteno je iz NP. On je tom prilikom u pozorištu „Frančesko Stabile“ krajem februara dirigovao dve predstave Verdijeve poznate opere „Rigoleto“. U pozorištu osnovanom pre više od 150 godina, pod palicom našeg umetnika nastupili su proslavljeni solisti sopran Mima Briganti, tenor Đorđo Kašari, bariton Đuzepe Altomare i drugi, uz Gradski hor iz Bitonta i Filharmonijski orkestar „Đuzepe Verdi“ iz Salerna, u režijskoj postavci Karla Romaničija. Prepuna sala obe večeri je sa oduševljenjem pozdravila umetnike i izvođenje popularne Verdijeve partiture i priče o ljubavi, mržnji, strasti i žrtvovanju. Takođe, oba regionalna dnevnika su izvestila o sjajnom muziciranju ansambala i solista pod upravom Dejana Savića, ističući izvrsnu interpretaciju, nadahnutost, entuzijazam i preciznost koja dugo nije bila čuvena u ovom starom i renomiranom pozorištu.
Izdavačka kuća Plavi jahač objavila je biografiju čuvene francuske pevačice Edit Pjaf, ikone Pariza i 20. veka, iz pera njene polusestre Simone Berto, a u prevodu Zagorke Zečević. Tim povodom, Plavi jahač organizuje žurku – Pariz u Beogradu, omaž Edit Pjaf, 4. marta u beogradskom Klubu Plato od 20 sati. Biće to i obeležavanje 15 godina žesnkog izdavaštva u Srbiji, pet godina književne nagrade „Isidorinim stazama“, kao i puno muzike, vina + manekenke Mis Yu.
Pitćig forum i radionica festivala dokumentarnog filma ZAGREBDOX okupio je ove godine autore iz Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, koji imaju priliku da predstave nove ideje iskusnim filmskim i televizijskim producentima i urednicima i iskažu fleksibilnost i otvorenost za sugestije, ali i tvrdoglavost i ustrajnost u realizaciji vlastitih projekata. Radionica trećeg ZAGREBDOXA predstavlja projekte autora iz Hrvatske Kristine Leko (Sir i vrhnje), Dane Budisavljević (Vraćam se odmah), Marine Andree (Slikovni rječnik sevdaha), Borisa Bakala i Katarine Pejović (Čovjek je prostor: Vitić pleše). Biće predstavljeni i novi projekti Borisa Mitića iz Srbije (Afokalipsa danas), Dragana Nikolića (Prahovo – Las Vegas) i Milana Miletića (Kalenić: Balkanski bazaar), kao i Željka Mirkovića „SOS s dna“, koprodukcija Srbije i Hrvatske. Na radionici učestvuju i makedonske autorke Marija Džidževa (Tražim nevjestu) i Suzana Dinevska (Nigerijski slučaj), te Branko Lazić (Smrt, laži i videovrpce) i Aldin Arnautović (Preživjet mir) iz BIH i Larua Beldiman (Maria Apassionata) i Klara Trencsenyi (Ptičji put) iz Rumunije. Prema navodima koordinatorke radionice i pičing foruma ZAGREBDOXA Une Bauer, učesće na pičing forumu, odnosno radionici ZAGREBDOXA vrlo je izazovno, jer zahteva brzu asimilaciju podataka i reagovanja u skladu sa tim, komuniciranje vlastite ideje, fleksibilnost, ali i upornost, a s druge strane, ne funkcioniše se po principu „krvoločnih foruma“ ogromnih evropskih festivala gde se „mladi“ dokumentarista može osetiti kao srednjoškolka na izboru za lepoticu. Ipak, Una Bauer ukazala je i da to nije samo dobro mesto za zajedničko partijanje filmadžija iz bivše Jugoslavije s producentima i urednicima zapadnih javnih i privatnih televizija. Brojni projekti koji su predstavljeni u protekle dve godine u sklopu foruma pronašli su producenta i zainteresovane koprodukcijske partnere, što im je omogućilo da budu u procesu realizacije svog filma, te su s gotovim filmovima osvojili nagrade i priznanja – Renata Poljak je za film „Velika očekivanja“ dobila nagradu za najbolji kratki film na osmom filmskom festivalu Balkan Black Box. Deo učesnika pičing foruma međusobno je pronašao idealne partnere za realizaciju filma, a delu učesnika je forum poslužio kao stepenica za učešće na drugim, komercijalnije i nemilosrdnije organizovanim forumima. Voditelji radionice i pičing foruma su Tue Stin Miler i Cecilia Lidin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari